Ce sunt abilitatile de memorie si cum le poti dezvolta la copii?

Abilitatile de memorie se pot dezvolta la fel ca si celelalte abilitati prin exercitii si jocuri. Inainte de a citi, de a scrie sau de a calcula, exista multe informatii pe care copilul tau le va afla si, pe alocuri, va trebui sa le stie. Cum il poti ajuta pe cel mic sa absoarba, mai bine, aceste informatii?

„Cand imi intreb copilul de sase anisori ce anume a facut astazi la scoala, de multe ori imi ofera acelasi raspuns: <<Am uitat>>. Chiar si atunci cand il intreb ce a facut in ziua respectiva la ora de sport, ii apare, de obicei, un blanc”, scrie o mamica pentru Parents.

In timp ce perioada prescolara este despre activitatile distractive si despre dezvoltarea abilitatilor sociale, actul de concentrare, atat in aceasta perioada, cat si in scoala primara se refera la stocarea si procesarea diferitelor tipuri de informatii, potrivit dr. Lisa Dissinger, psiholog pentru copii si coach, SUA.

Citeste si Cum dezvolti inteligenta copilului tau

Din momentul in care se trezesc pana in momentul cand se pun seara in pat, avem asteptari ca cei mici, intre sase si opt ani, sa isi aminteasca tot ce au facut in ziua respectiva si tot ce au invatat la scoala. Acestia au nevoie sa invete literele si cifrele astfel incat sa inceapa sa citeasca si sa rezolve exercitii matematice, dar si sa-si exprime propriile sentimente si experiente in scris, cum ar fi compunerile. Mai mult decat sa asculte povesti, micutii au nevoie sa puna intrebari referitor la ceea ce aud, scrie Parents.

„Este important sa-l asiguri pe copilul tau ca aducerea aminte este o abilitate pe care o poate deprinde la fel ca si pe celelalte”, explica psihologul pentru copii.

Memoria este un proces complex, iar copiii intre sase si opt ani isi dezvolta diferite strategii pentru a-i ajuta sa-si reaminteasca informatia. Aducerea aminte necesita capacitatea de a stoca informatia pentru cateva secunde, apelandu-se astfel la memoria scurta, iar apoi manipuland informatia timp de cateva minute si stocandu-se pe o perioada mai mare de timp (memoria de lunga durata).

Memoria este un „proces psihic care se refera la recunoasterea, stocarea si reproducerea senzatiilor, sentimentelor, cunostintelor etc. din trecut”, potrivit dexonline.ro.

Memoria de scurta durata se refera la amintirea pret de cateva secunde pana la un minut, fara repetitie, a unei informatii, in timp ce memoria pe termen lung poate pastra cantitati mult mai mari de informatie pentru o durata nelimitata.

De exemplu, atunci cand copilul invata sa scrie pe caiet, uitandu-se la ceea ce scrie pe tabla, acesta isi va aminti, initial, forma literelor pentru a putea scrie cuvintele pe caiet si va vizualiza cat mai mult timp mesajul scris astfel incat sa nu fie nevoit sa se uite de foarte multe ori la tabla.

Cu cat exista mai multe oportunitati in care copilul invata si isi exerseaza memoria, cu atat mai usor ii va fi atunci cand se va confrunta cu un set mai mare de informatii.

  1. Detaliile sunt importante

„Studiile au aratat ca exista un impact semnificativ asupra memoriei pe termen lung a parintilor daca acestia pun des intrebari copiilor despre activitatile lor zilnice”, a precizat dr. Catherine Haden, profesor asociat in psihologie la Universitatea Loyola din Chicago, SUA.

  1. Jocurile de memorie

Exista numeroase jocuri de memorie online si nu numai. De pilda, puteti face urmatorul exercitiu: „Voi merge la picnic si voi lua in cosulet etc.”, iar fiecare dintre voi va trebui sa completeze sirul cu bunatati si sa repete tot ce s-a spus.

  1. Creati si alte strategii originale pentru dobandirea abilitatilor de memorie

De exemplu, atunci cand aveti in program exercitii de vocabular. Un alt truc pentru a invata care este mana stanga si care este mana dreapta: copilul poate face un semn distinctiv pentru a deosebi stanga de dreapta.

  1. Imparte si structureaza

Daca cel mic trebuie sa memoreze o scurta poezie sau orice altceva, atunci ii poti recomanda sa structureze ceea ce are de invatat in mai multe parti pentru a-i fi mai facil.

  1. Exerseaza si exerseaza

Atunci cand copilul va avea de repetat cuvinte sau numere, il poti sprijini, facand acelasi lucru, impreuna cu el. Chiar si dupa ce ati terminat de repetat, recomandat ar fi ca cel mic sa sublinieze si sa rescrie cuvintele sau numerele dificile.

Citeste si Conteaza doar IQ-ul sau inteligentele sunt multiple?

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here