Unele dintre cele mai des intalnite intrebari in randul femeilor, mai ales ale celor insarcinate sunt: „Care sunt atributiile ginecologului? Dar ale obstetricianului?” sau „care sunt lucrurile de care ar trebui sa tina cont o femeie, atunci cand isi alege ginecologul-obstetrician?”. Ne ajuta sa raspundem la aceste intrebari, Ioan Boleac, medic primar obstetrica-ginecologie.
Care sunt responsabilitatile ginecologul?
Ginecologul este medicul specializat pe sistemul reproducator feminin (clitoris, ovare, uter, vagin, col uterin, trompe uterine, formatiuni labiale).
- Efectueaza consultatii si investigatii ginecologice (cele mai frecvente investigatii ginecologice sunt colposcopia si echografia transvaginala).
- Prescrie tratament pacientelor (in cazul inflamarii membranelor mucoase ale organelor genitale, vagin, uter, ovare, precum si conectarea acestor canale ale organelor, in cazul bolilor cu transmitere sexuala, boli ale sistemului urinar etc)
- Efectueaza interventiile chirurgicale ginecologice pe cale clasica (laparotomie) sau pe cale endoscopica (laparoscopie si histeroscopie) pentru patologie uterina, tubara si ovariana.
- Completeaza fisa medicala a pacientei
- Urmareste evolutia medicala a pacientei
- Respecta secretul profesional si intimitatea pacientei
Obstetricianul este specializat pe tot ce tine de fiziologia si patologia sarcinii si nasterii, asistenta la nastere, dar si pe monitorizarea lauzei.
Care sunt lucrurile de care ar trebui sa tina cont o femeie, atunci cand isi alege ginecologul-obstetrician?
„De regula, alegerea se face pe motive subiective. Daca s-ar face pe motive obiective, acestea ar trebui sa fie: experienta profesionala a medicului, maternitatea in care poate asigura asistenta la nastere (maternitatile de grad 3 au cea mai buna reanimare neo-natala), disponibilitatea medicului in caz de urgenta (sunt unii medici care nu isi dau nici macar numarul de telefon)”, spune Ioan Boleac, medic primar obstetrica-ginecologie.