Cand si cum poate copilul incepe sa invete fotbal?

Dupa ce mi-a spus ca vrea sa fie doctor de adulti, astronaut, inventator, vanzator si invatator, m-a anuntat ca isi doreste sa fie fotbalist. Mai ales, ca-l observa pe tati ca se mai uita cu un ochi la cate un meci de fotbal si era fascinat de toti acei tineri care alergau cu inversunare dupa o minge. Apoi si-a dorit minge, ca fotbalistii adevarati. Si a rupt bunicul o “particica” din pensie si i-a luat nepotului o minge. Apoi a zis ca un fotbalist adevarat are un tricou cu numar la spate. Au facut parintii magie si tricoul a aparut. Apoi a inceput joaca de-a fotbalul. Si pasiunea a crescut si ea, impreuna cu el.

Citeste si: Sporturi pentru copii

Atunci au aparut tot mai des intrebari despre cum il putem ajuta si cand anume poate incepe sa invete fotbal cu adevarat?”. Afla aici mai multe detalii.

“Cel mai bun moment pentru ca un copil sa inceapa sa joace fotbal este undeva intre 3 si 5 ani. Cea mai simpla si mai la indemana modalitate de a-l invata abilitatile necesare jocului de fotbal este sa te joci cu copilul tau acasa. Cand este foarte mic cel mai bine este sa-l lasam sa exploreze jocul in sine, fara prea multe restrictii, reguli si cerinte din regulament, mai ales atunci cand este vorba despre un copil sub 5 ani, cand ii este greu sa urmeze regulile si sa joace in echipa. Pastreaza regulile la minimum, permite-i sa se bucure de joc si sa-si dezvolte abilitati. In acelasi timp, este bine sa-l lasati sa incerce si alte sporturi, care il pot ajuta sa-si dezvolte si alte abilitati”, sustine Giani Boldeanu, agent sportiv, mental coach la Gb Sport Performance.

Potrivit agentului sportiv in perioada dintre 3 si 5 ani copilul trebuie sa invete sa alerge, sa sara, sa arunce mingea, sa-si dezvolte treptat echilibrul, iar una dintre cele mai importante lucruri de care ar trebui sa tii cont este ce fel de minge este folosita. Daca mingea nu are marimea potrivita, este prea grea, atunci copilul nu va putea sa loveasca, sa ofere “pasa”, sa “dribleze” (termeni specifici fotbalului), sa o controleze etc.

Citeste si: Lasa-l pe copil sa se joace! Cat mai mult!

Pentru copilul sub 8 ani este recomandata mingea de marime 3, intre 8-12 ani – marimea 4, dupa 12 ani – marimea 5, asa cum folosesc fotbalistii in meciurile oficiale in toata lumea”, scrie Giani Boldeanu pe linkedin.com.

Pentru inceput, explica-i ca in acest joc mingea se poate misca de colo-colo doar cu ajutorul picioarelor, invata-l sa opreasca mingea cu piciorul, atunci cand vine mingea spre el, sa mute mingea de la un picior la altul, roaga-l sa foloseasca ba piciorul stang, ba cel drept, pentru a-si dezvolta coordonarea si echilibrul, sa invete sa schimbe directia mingii etc. O sesiune de fotbal la inceput nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva minute, apoi un sfert de ora si treptat poti creste perioada, in functie de rezistenta si mai ales, de interesul copilului.

Nu uita, fotbalul poate sa fie o activitate foarte interesanta si o modalitate sanatoasa de a face miscare fizica si il poti practica afara, la locul de joaca, in curtea propriei case, pe un teren special amenajat, in parc etc.

In Romania exista cluburi sportive care se adreseaza tinerilor doritori sa invete fotbal, iar acestea incep sa recruteze copii chiar incepand cu varsta de 6 ani.

Citeste si: Unul dintre cei mai promitatori tineri fotbalisti, la numai 14 ani, a semnat un contract urias cu Nike

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here