Reteta zilei: Cartofi fierti cu unt, usturoi si patrunjel verde

Inca de la finalul anului trecut eu am intrat in zodia simplitatii. Cu ajutorul lui Dominique Loreau. Habar nu aveam de existenta acestei fermecatoare doamne, cand, spre final de decembrie am ajuns cu vreo 15 minute mai devreme la coafor. Pentru prima si probabil ultima oara in viata mea. Cu siguranta a fost o intarziere providentiala pentru ca m-am hotarat ca in loc de facebook, sa imi consum cele 15 minute libere in libraria unde am dat peste cateva din cartile lui Dominique. Fara sa fie o scriitoare extraordinara, fara sa aibe niste subiecte deosebite, cartile ei sunt cuceritoare. Scrie simplu si frumos, curat, despre simplitate si lux, despre frugalitate si rasfat, despre cum poti sa traiesti cumpatat si cu staif.

Vezi si: Ciocolata de casa

Cam asa este si reteta pe care vreau sa v-o impartasesc astazi. Am invatat-o de la un bucatar talentat care mi-a fost profesor. Merge ca garnitura la probabil orice fel de carne, ca fel principal alaturi de o salata verde simpla cu lamaie. Probabil ca cel mai bine aceasta mancare poate fi savurata singura, ca atare, insotita poate de un vin rosu sec.

Cand nu aveti chef de gatit, nu aveti mult timp sau vreti sa impresionati pe cineva, luati orice fel de cartofi aveti in casa, singura conditie ar fi sa fie de acelasi soi si de dimensiuni asemanatoare ca sa fiarba toti in acelasi timp. Dupa ce spalati cartofi cu tot cu coaja foarte bine, ii uniformizati ca dimensiune cum spuneam si ii puneti la fiert in apa cu un praf de sare.

In timp ce fierb cartofii, separat, intr-o tigaie topiti putin unt, cam o lingura (adica cca 20 ml) pentru fiecare cartof. Untul sa fie cu 82% grasime, de cea mai buna calitate. Cu cat avem mai putine ingrediente la o mancare, cu atat e important sa fie de calitate. Pentru prudenta, puteti pune si o lingurita de ulei ca sa ridice temperatura de ardere a untului. Nu prajim nimic, doar in caz ca vreo urgenta va duce departe de tigaie. Usturoiul curatat si taiat feliute subtiri se caleste pana se caramelizeaza in untul topit la un foc cat mai mic, ca sa nu se arda nici untul nici usturoiul. Daca preferati il puteti si zdrobi, mie insa imi place si sa ii vad culoarea si sa ii simt textura.

Cand s-a caramelizat usturoiul, adaugati patrunjelul tocat, mai lasati un minut, apoi puneti putina sare si luati tigaia de pe foc.

Vezi si: Paste ,,goale”

Cartofii fierti se scurg de apa si se lasa nu mai mult de 2-3 minute la racit, cat sa nu va arda aburul care iese din ei. Atentie, fara sa ii curatati de coaja!

Dupa ce va puteti apropia in siguranta de cartofi, cu latul unui cutit mare, sau cu un zdrobitor de cartofi, ii apasati o data, cat sa se sparga dar sa nu se faca praf. Se aseaza frumos pe farfuria sau platoul pe care vreti sa ii serviti si turnati deasupra untul cu usturoi si patrunjel. Cartofii trebuie sa fie fierbinti, la fel si untul. Amestecati putin incat sa tavaliti toti cartofii prin untul impanat cu usturoi si patrunjel.

Simplu si fabulous!

Pentru cine considera ca fiind prea simplu, o branza tare rasa deasupra face minuni. Merge orice, de la parmezan pana la o telemea veche.

Eu am facut reteta asta si fara patrunjel, e la fel de buna. Merge si primavara cu cartofi noi si usturoi verde.

Autor: Consuela Binder

Vezi si: Budinca delicioasa din paste

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here