Adina Rosetti este scriitor, jurnalist, mama de doi. A scris trei carti de succes pentru copii si este interesata de bucuria, curiozitatea, pofta de joaca, ingrediente necesare unei carti de copii.
Cartile tale sunt insotite de desene. Cu cine ai colaborat si cum ai ales ilustratorii?
Primele doua (“Domnisoara Poimaine si joaca de-a Timpul”, “De ce zboara vrajitoarele pe cozi de matura”) sunt ilustrate de Cristiana Radu, de care ma leaga si o prietenie, nu doar o relatie de colaborare, si cu care rezonez foarte bine, aproape nu avem nevoie sa discutam, ea pur si simplu creeaza o noua poveste, mai bogata si colorata, pe baza textului meu. La “Cartea Curajului” am lucrat cu Alexia Udriste-Olteanu – o ilustratoare foarte tanara si talentata – la sugestia editurii, iar pentru “Aiurea-n tramvai” ilustratiile sunt aproape de final, Livia Coloji adauga acum, la Timisoara, ultimele detalii, iar eu mor de nerabdare.
In ce alte proiecte dedicate copiilor mai esti implicata si care iti este cel mai aproape de suflet?
Cum spuneam, de patru ani predau cursuri de scriere creativa pentru copii, in cadrul Academiei Motanov; de fapt, “predau” poate nu e cuvantul potrivit, mai degraba ne jucam impreuna, iar eu invat de la ei cum e sa ai imaginatia libera si neingradita. De curand, sunt implicata intr-un alt proiect care prinde aripi: De Basm, Asociatia Scriitorilor pentru copii si tineret din Romania, fondata alaturi de scriitoarele Victoria Patrascu, Iulia Iordan si Laura Grunberg. Ne-am gandit ca e un moment prielnic pentru a ne uni vocile de povestitoare pentru copii – literatura contemporana pentru copii incepe sa fie, in sfarsit, vizibila si in Romania, iar scopul nostru e sa o facem si mai vizibila, sa o aducem mai aproape de copii (inclusiv de cei din zonele sarace, defavorizate din punct de vedere al accesului la carte si cultura). Ne dorim sa dezvoltam un dialog intre toti cei care au un cuvant de spus in ceea ce priveste crearea unei carti frumoase pentru copii si crearea obiceiurilor de lectura (ilustratori, editori, educatori, profesori, parinti etc.), sa intram in contact cu organizatii similare din alte tari, sa avem proiecte editoriale (visam la o revista cu recenzii de carti pentru copii). Proiectul la care lucram acum se numeste “Nesupusele” si se va materializa intr-o carte pentru copii cu povestile a 100 de romance “de basm”, care sa-i inspire si sa fie adevarate modele. Toate aceste povesti prezinta momente din viata unor femei din Romania care au incercat si adesea au reusit sa schimbe in bine lumea din jurul lor, sa rastoarne prejudecati, sa doboare bariere, sa lupte pentru drepturile si visurile lor si sa exceleze in ce si-au propus.
Cum erai inainte de a incepe sa te dedici lumii copiilor si cum esti acum? Cum te-a/te-ai schimbat?
Nu cred ca intrebarea are legatura cu meseria de scriitoare, ci cu cea de mama, pentru ca am reintrat in “lumea copiilor” devenind mama. Cred ca scrisul conteaza prea putin in ecuatia asta. Clara si Anton sunt minunati si-mi fac viata mai grea in fiecare moment, imi testeaza toate limitele din lume, imi chestioneaza toate regulile si interdictiile, nu seamana cu nici un fel de alti copii pe care i-am cunoscut vreodata, sunt imposibili si adorabili, sunt wild & free, incapatanati si plini de idei traznite si nazbatii nesfarsite, dar ii iubesc asa cum sunt, cred ca asta e cel mai important lucru pe care l-am invatat de cand am devenit mama.
De Adriana Moscu
Foto: Arhiva personală Adina Rosetti