Ziua Internationala a Drepturilor Copilului se sarbatoreste pe 20 noiembrie. Este ziua in care le dam copiilor puterea, incurajandu-i sa se exprime. Este foarte important sa ii intrebam inca de la cele mai mici varste despre ceea ce conteaza cu adevarat pentru ei, ce le place, ce isi doresc. Putem sa ii consultam de la orice varsta si sa nu uitam ca nu trebuie sa le incalcam drepturile. Dar apropo, tu stii care sunt drepturile copilului tau?
Citeste si: Drepturile copilului nu sunt nici pe departe respectate, potrivit UNICEF
Drepturile copiilor sunt pur si simplu drepturile omului, dar pentru copii. Conventia Natiunilor Unite privind drepturile copilului din 1989 este un acord juridic international (sau „tratat”) care recunoaste drepturi specifice pentru copii.
Aceste drepturi trebuie sa le aiba fiecare copil. Toti copiii au aceleasi drepturi. Ele sunt enumerate in Conventia privind drepturile copilului si aproape fiecare tara a acceptat sa le respecte in practica, arata organizatia UNICEF. In opinia acesteia, toate drepturile sunt legate si toate sunt la fel de importante – nu pot fi luate de la copii.
Conventia privind drepturile copilului stabileste aceste drepturi in 54 de articole si intr-un set de „protocoale optionale” care enumera drepturi suplimentare. Conventia se bazeaza pe patru principii generale: nediscriminarea (articolul 2), interesul superior al copilului (articolul 3), dreptul la viata, supravietuirea si dezvoltarea (articolul 6) si dreptul de a fi ascultat si luat in serios (Articolul 12).
UNICEF este singura organizatie numita in mod specific in Conventie ca sursa de asistenta si consultanta pentru experti.
Potrivit declaratiei sale de misiune, „UNICEF este ghidata de Conventia privind drepturile copilului si se straduieste sa stabileasca drepturile copiilor ca principii etice durabile si standarde internationale de comportament fata de copii”.
Incalcari comune privind drepturile copiilor
- Copiii au dreptul de a fi iubiti.
- Copiii au dreptul sa fie fericiti.
- Copiii au dreptul sa aiba prieteni.
- Copiii au dreptul sa aiba jucarii.
- Copiii au dreptul sa faca greseli.
- Cu drepturi provin responsabilitati.
- Unele drepturi sunt mai importante decat altele.
- Conventia este un instrument util pentru a controla comportamentul copiilor la scoala.
- Conventia le spune copiilor cum sa se comporte fata de ceilalti copii.
- Conventia este un document Unicef.
- Cand impliniti 18 ani, aveti noi drepturi ale omului, care sunt doar pentru adulti.
Ziua Internationala a Drepturilor Copilului (Aniversarea Conventiei cu Privire la Drepturile Copilului) este o actiune globala ce are loc anual. Ea va fi marcata si in Romania de Unicef si de toti cei care isi doresc sa sprijine copiii.
Cu aceasta ocazie o petitie va fi inmanata liderilor mondiali cu ocazia celei de-a 30-a aniversari a Conventiei pentru Drepturile Copilului, prin care li se va cere sa isi reinnoiasca angajamentele si sa puna copiii pe primul plan, precum si sa se asigure ca drepturile copilului sunt respectate.
,,Speram ca petitia sa fie semnata de 1 milion de oameni din intreaga lume si vrem sa aratam ca in Romania ne pasa de drepturile copilului”, spune Unicef care va indeamna sa semnati aceasta petitie, pe care o puteti accesa.
Cele 42 de drepturi ale copilului, asa cum se regasesc in Conventia privind Drepturile Copilului le puteti descarca accesand linkul de mai sus, iar daca vreti sa le explicati pe intelesul celor mici, gasiti si editia prescurtata. De asemenea, puteti descarca si varianta ilustrata cu privire la drepturile copiilor.