O fetita de 6 ani, cu autism, a ridicat o sala intreaga in picioare in timp ce interpreta piesa ”Mama” la Balul Bucuriei, eveniment caritabil dedicat strangerii de fonduri pentru sustinerea terapiei copiilor diagnosticati cu tulburare de spectru autist.
Vezi si: Copilul tau ar putea suferi de autism? Cum recunosti semnele acestei tulburari de comportament
Fetita a primit diagnosticul in urma cu 4 ani. Pe atunci Ines nu stia sa spuna ”mama”, ca o doare ceva sau isi doreste ceva, iar interactiunea cu cei din jur era aproape inexistenta. Teodora Dumitrof, mama copilei, a inteles ca terapia este singura sansa de recuperare asa ca a doua zi dupa diagnosticare au si mers la prima sedinta de terapie ABA. Din acel moment fetita a mers la terapie zi de zi.
Ines a cantat fara emotii in fata unui public de peste 200 de persoane. Totul s-a intamplat la cea de-a treia editie a Balului Bucuriei, singurul bal caritabil dedicat copiilor cu autism din capitala, beneficiari ai Asociatiei de Terapie Comportamentala Aplicata (ATCA). Banii stransi in urma donatiilor, biletelor vandute pentru eveniment si licitatiei de fotografie, 76.000 de lei, vor acoperi 1520 de ore de terapie ce vor fi alocate copiilor cu autism pe tot parcursul anului 2019.
Evenimentul a fost compus dintr-un program artistic unic oferit pro bono de catre Aurelian Temisan, The Humans si Alexandra Craescu si o licitatie tacuta formata dintr-o expozitie de portrete ale copiilor cu autism realizate de fotografii Radu Gasler si Ovidiu Udrescu, in parteneriat cu F64.
Pe scena au urcat si reprezentanti ai unor companii mari din tara, parteneri si sustinatori ai ATCA in perioada 2017-2018, care au fost premiati pentru activitatea lor alaturi de organizatie. Prezenti la eveniment au fost si reprezentanti din domeniul legal, sportiv sau antreprenorial.
Este de mentionat faptul ca ATCA sprijina prin terapie specializata (1:1) evolutia copiilor care sufera de tulburari comportamentale de nivel mediu (ADHD si ADD) sau de spectru autist si ofera cursuri de formare in indrumarea si managementul tulburarilor de comportament. Cursurile de formare se adreseaza tuturor celor implicati in indrumarea si dezvoltarea copiilor atipici: parinti, profesori, educatori si terapeuti. 170 de copii cu tulburari comportamentale si din spectru autist sunt ajutati prin terapia recuperatorie ABA in cele 2 centre ATCA din Bucuresti.
Vezi si: Autism: metode sigure si distractive de a „imblanzi” simptomele acestei tulburari comportamentale