Exista numeroase cauze de faringita acuta atat pe parcursul verii cat si pe parcursul iernii. Cel mai frecvent faringitele sunt produse de virusuri si intr-o mai mica masura de bacterii in special Streptococul beta hemolitic de grup A.
Despre Faringita acuta in timpul verii, aflati mai multe detalii de la dr. Alexandru Ulmeanu, medic primar pediatru, Centrul Medical Medsana.
In timpul verii apar mai frecvent faringitele veziculare (herpangina), faringite virale ce sunt produse de virusul Coxsackie. Ele au un debut brusc cu febra foarte mare 39-40C, insotita de multe ori de durere de gat importanta, refuzul alimentatiei, la copii mai mici varsaturi si uneori dureri de burta.
Uneori acest tip de faringita se poate asocia si cu mici bubite pe piele, pe corp si tipic pe maini si picioare si afte la nivelul gurii, imbracand astfel tabloul bolii mana, picior, gura.
Tot in timpul verii intalnim destul de frecvent un anumit tip de faringita data de adenovirus ce poate asocia conjunctivita la ambii ochi.
Tratamentul acestor tipuri de faringite este simptomatic. Vom folosi medicamentele pentru combaterea febrei si dezinfectante orale pentru tratamentul leziunilor faringiene. Trebuie sa mergem la medicul pediatru daca febra este persistenta, dureaza mai mult de 3 zile, raspunde greu la tratamentul cu antitermice, copilul refuza lichidele si alimentatia sau are stare alterata precum si pentru evaluarea eruptiei de pe piele daca aceasta a aparut.
Faringitele Streptococice sunt mai rare diagnosticul este stabilit fie printr-un test rapid cu rezultat imediat fie printr-un exudat faringian cu cultura ce poate dura in medie 3 zile.
Cum putem preveni? Trebuie sa evitam locurile de joaca aglomerate, sa pastram o toaleta riguroasa la nivelul mainilor, sa invatam copiii sa nu manance sau sa bea dupa alti copii sau adulti. Pe durata bolii copilul va sta in casa pe perioada febrila, iar apoi va evita pentru un timp locurile de joaca sau colectivitatea, exista riscul ca el sa fie contagios si astfel sa transmita boala mai departe sau ca aceasta sa se complice, de obicei printr-o suprainfectie bacteriana.
Autor: Dr. Alexandru Ulmeanu, medic primar pediatru, Centrul Medical Medsana