depreHUB si Asociatia Zi de Bine au lansat Teen Line si adolescenti.deprehub.ro, o platforma integrata de prim ajutor-emotional pentru adolescenti

0374.461.461#TeenLine gratuit pentru adolescentii in dezechilibru emotional disponibil 24/7

  In 2021, depreHUB, cu sprijinul Asociatiei Zi de Bine, aduce in Romania noi instrumente in zona sanatatii emotionale prin intermediul platformei adolescenti.deprehub.ro si al Teen Line-ului 0374.461.461, cu scopul de a preveni dezechilibrele emotionale la adolescenti si degenerarea acestora in probleme de anxietate ori depresie.

Proiectul se adreseaza adolescentilor cu varste cuprinse intre 13 si 21 de ani si urmareste sa puna laolalta lumea in continua schimbare a tinerilor, cu specialisti si instrumente menite sa ofere o perspectiva multidisciplinara despre: sentimentele confuze si greu de gestionat din perioada adolescentei, problemele legate de stilul de viata specific varstei, provocarile scolare sau relatia tanarului cu sine si cei din jur.

Initiativa proiectului vine in contextul identificarii unei vunlnerabilitati emotionale crescute in randul generatiilor de tineri nascuti dupa anul 1995.

In urma prelucrarii datelor din evaluarile psihologice gratuite, solicitate de utilizatorii platformei depreHUB in anul 2020, pe un lot de 5000 de persoane, cu varste peste 18 ani, s-a constatat ca perioada critica de dezechilibru emotional a avut loc in randul generatiei Z, a nativilor digital, care au crescut cu calculatorul, internetul si telefonul mobil: 40% dintre persoanele evaluate cu tulburari emotionale au fost tineri cu varste cuprinse intre 19 si 25 de ani, femeile fiind, in medie, cu 56% mai afectate decat barbatii.

Expunerea crescuta la social media cumulata cu schimbarile si vulnerabilitatile specifice adolescentei fac ca tinerii din generatia Z sa devina extrem de fragili emotionali, cu repercursiuni in viata adulta:

Psiholog Yolanda Cretescu, initiatoarea proiectului depreHUB.

“De cele mai multe ori, in spatele acestor diagnostice se afla povesti de viata ale unor adolescenti marcati de experiente traumatizante. Adolescenti carora suferinta, teama, insecuritatea, abandonul, abuzul, presiunea mediului scolar si familial le-au lasat urme adanci, fie ca vorbim de urmele fizice ale automutilarii sau de cele emotionale. Acestia sunt adolescentii care, avand deja comportamentele disfunctionale inradacinate in personalitate, in viata adulta vor deveni usor victime ale depresiei ori anxietatii, preventia nemaifiind suficienta in aceasta etapa. Preventia este eficienta daca o facem in adolescenta, atunci cand se contureaza tiparele emotionale si comportamentale care, in mare parte, vor ramane constante la maturitate. Asadar, daca ne dorim in viitor masuri care sa creasca nivelul de sanatate emotionala in Romania, avem nevoie de generatii de tineri sanatosi emotional. Riscul la adaptare, vulnerabilitatea la stres pot fi factori favorizanti pentru viitorul esec profesional, ceea ce poate sa afecteze pe termen lung intreaga structura sociala din Romania” – afirma psiholog Yolanda Cretescu, initiatoarea proiectului depreHUB.

De asemnea, Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca aproape jumatate dintre cazurile de tulburari emotionale apar in jurul varstei de 14 ani, dar in mare parte raman neidentificate si netratate. Consecintele neadresarii conditiilor de sanatate mintala se extind insa la varsta adulta, afectand atat sanatatea fizica, cat si cea mentala si limitand oportunitatile copiilor de a duce o viata implinita ca adulti.

Prin intermediul proiectului si al platformei adolescenti.deprehub.ro, tinerii vor avea acces gratuit la:

  • Suport psiho-emotional prin #teenline-ul 461.461 – o linie telefonica cu apel gratuit si cu acoperire in toata tara. Numarul poate fi apelat 24/7 de catre adolescentii care se afla in suferinta ori experimenteaza situatii de dezechilibru emotional.

 Peste 60 de psihologi voluntari au fost pregatiti pentru a oferi suport prin teen line, conform unor protocoale specifice pentru depresie, anxietate, suicid, tulburari sexuale, tulburari de comportament, bipolaritate, borderline.

Psihoterapie gratuita pentru adolescentii defavorizati – pentru primul trimestru al anului 2021, depreHUB va aloca 190 de sesiuni de terapie gratuita. Selectia cazurilor se va face in functie de gravitatea diagnosticului si de situatia financiara a familiei.

  • Termometrul starii de bine – un instrument gratuit de screening al sanatatii emotionale prin care adolescentii pot afla cat de afectata le este emotionalitatea.
  • Articole si materiale video – informatii si sfaturi practice de la specialisti, prezentate intr-un limbaj accesibil, si pe teme de interes pentru adolescenti, precum: scoala, relatii, sexualitate, vocatie, bullying, jocuri online, nutritie, sentimente si tulburari emotionale.
  • teensUP – primul joc online de educatie emotionala din Romania, menit sa stimuleze adolescentii in adoptarea unor comportamente dezirabile si sanatoase. Jocul este dezvoltat pe platforma VRunners a partenerilor de la Equatorial si va fi lansat pe 15 februarie printr-o etapa pilot cu 5 saptamani de provocari si recompense. La acesta prima etapa vor putea participa gratuit 50 de adolescenti, in urma unui regulament de inscriere care va fi postat pe contul de instagram teens.

depreHUB va dedica intreg anul 2021 adolescentilor si va aduce tinerii in centrul abordarii problemei oferindu-le cadrul si instrumentele necesare pentru a-i ajuta sa faca alegeri sanatoase pentru bunastarea lor emotionala.

In octombrie 2019, depreHUB a lansat primul helpline de suport psiho-emotional gratuit pentru adulti (0374.456.420), o linie cu program de functionare 24/7 si cu acoperire in toata tara. Numarul poate fi apelat de persoanele care experimenteaza situatii de criza emotionala, atacuri de panica, anxietate ori depresie si va functiona in paralel cu linia dedicata adolescentilor (0374.461.461).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here