De ce este importanta camera adolescentului, chiar si dupa ce acesta paraseste mediul familial

Camera adolescentului va reprezenta, de acum incolo, spatiul personal al acestuia, transformandu-l intr-un loc boem si nonconformist. Nu este neaparat valabil pentru toti adolescentii, dar o regula ramane disponibila si anume ca, viitoarea camera va simboliza, de fapt, detasarea de copilarie si cautarea individualitatii, a libertatii si a propriei identitati. Camera libera a pustului sau a pustoaicei va ramane, in continuare, importanta chiar si dupa ce acesta sau aceasta „isi va lua viata in propriile maini”.

Spatiul familial conteaza mai mult pentru un adolescent decat pentru un copil. Stii cand apare etapa adolescentei atunci cand prezenta ta este mai putin binevenita in camera adolescentului tau sau a adolescentei tale. Daca inainte usa camerei copilului era, de cele mai multe ori, deschisa, ei bine, acum este de cele mai multe ori inchisa, scrie Psychology Today. 

Citeste si Familia poliamoroasa: ce efecte are asupra adolescentului?

Inainte, copilul tau isi dorea sa petreaca mai mult timp in mediul familial ori sa aiba iesiri cu familia, insa acum, parca isi doreste sa petreaca mai mult timp singur sau in afara familiei. Daca pana acum camera copilului tau era transformata intr-un loc de joaca, de-acum, camera adolescentului este locul perfect unde sa-si desfasoare creativitatea si spiritul rebel si energic. Daca pana acum, copilul tau se gandea ca acel spatiu limitat al camerei sale apartine lui, adolescentul isi va insusi tot spatiul locuintei.

„Cel mai bine este sa clarifici asteptarile tale cu privire la camera adolescentului mai devreme decat prea tarziu. Adolescenta timpurie, cuprinsa intre noua si 13 ani, este o perioada potrivita pentru a sta de vorba cu el sau cu ea. Nu ma refer la subiectul privind drogurile ori inceperea relatiilor sexuale, dar puteti aborda altfel de teme de discutie, cum ar fi camera ei sau a lui”, explica psihologul Carl Pickhardt pentru Psychology Today.

Puteti lamuri si stabili cateva aspecte cu privire la camera adolescentului. De exemplu, cum independenta acestuia creste destul de repede, camera poate deveni un spatiu care sa-i exprime individualitatea, decorandu-se si amenajandu-se in functie de personalitatea adolescentului. De asemenea, pustiul sau pustoaica poate tine cont de cateva reguli atunci cand vine vorba de spatiul personal, si anume:

  • Ordinea in care am ales sa-mi mentin camera este alegerea mea;
  • A tine usa inchisa pentru a nu fi deranjat/a este alegerea mea;
  • Ceea ce voi pastra in camera tine de mine;
  • Ceea ce fac in camera este alegerea mea;
  • Cum imi decorez camera este alegerea mea;
  • Felul in care ascult muzica este alegerea mea;
  • Permisiunea unei persoane in camera va tine de alegerea mea etc.

Ca parinte, daca nu esti de acord cu una dintre regulile care tin de spatiul personal al adolescentului, poti sta de vorba cu acesta, explicandu-i ce anume ti se pare rezonabil ori sanatos atat pentru el, cat si pentru intreaga familie. Aminteste-ti doar ca, facand acest lucru, te vei confrunta, de fapt, cu doua aspecte fundamentale in ceea ce priveste cresterea si dezvoltarea adolescentului: detasarea de etapa copilariei si urmarirea libertatii si a individualitatii, dar si cautarea propriei identitati a adolescentului.

Citeste si Adolescenta: ghid de supravietuire pentru parinti

De asemenea, exista trei situatii posibile atunci cand parintii ar putea interveni asupra felului in care adolescentul isi pastreaza camera, si anume:

In cazul in care ai un adolescent care este foarte dezorganizat, distrat sau confuz si este nevoie de sprijinul parintelui pentru a mentine o ordine simpla a camerei.

O alta situatie poate fi atunci cand adolescentul exploateaza cat mai mult ideea de camera dezordonata pentru a nu permite accesul parintilor atat de usor. Dezordinea poate insemna si ca adolescentul protejeaza ceva care pare a fi secret si nu si-ar dori sa se afle acest lucru.

In al treilea caz, poti interveni atunci cand adolescentul este exagerat de rebel, iar o camera haotica reprezinta stilul sau de viata boem, nonconformist. Puteti ajunge la o intelegere, de pilda: „O zi din weekend vei face curatenie in camera, iar pentru celelalte sase zile vei putea pastra ordinea asa cum iti doresti”.

Totodata camera ramane importanta si dupa ce adolescentul va parasi mediul familial pentru a merge la facultate sau atunci cand va accepta un eventual job: „Chiar daca locul este liber asta nu inseamna ca nu-mi doresc un loc caruia sa-i apartin”, se va gandi adolescentul.

Citeste si Studiu: Perfectionismul dauneaza sanatatii mintale a adolescentului

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here