Frica de intuneric apare de multe ori la copiii cu varste cuprinse intre 2 si 4 ani si are legatura cu efortul de a se separa de cunoscut, de familiarul previzibil si sigur (intunericul il separa de lucrurile dragi si cunoscute, pe care nu le mai vede).
Pe masura ce creste insa, invata ca frica poate fi gestionata cu ajutorul parintilor, frica de intuneric se diminueaza si chiar dispare complet. Cu toate acestea, sunt situatii in care frica de intuneric poate persita sau poate reaparea si in perioada de scolar si cand e adolescent (si da, si in viata adulta), de aceea este important cum este aceasta gestionata in timpul copilariei si una din masurile pe care le putem lua este chiar prevenirea acesteia.
De ce se teme
Fricile fac parte din lumea copiilor la fel ca alte caracteristici ale personalitatii si totul este posibil si credibil (gandirea magica). Frica de intuneric poate aparea asadar intrucat copilul intelege mai greu realitatea inconjuratoare si nu intelege de exemplu ca acele zgomote pe care sifonierul le scoate noaptea sunt normale si se datoreaza modificarilor lemnului din cauza diferentelor de temperatura sau umiditate. Copilul nu intelege astfel de lucruri si crede ca s-a intamplat ceva magic, supranatural. Zgomotul produs de mobila in timpul noptii il poate speria si la fel umbrele care apar pe tavan atunci cand se reflecta o lumina din afara casei etc. Un alt motiv este legat de personajele povestilor, si desenelor animate. in plus, copiii se pot speria si pentru ca se gandesc ca parintii, noaptea, nu ii pot proteja asa cum o fac in cursul zilei, pentru ca dorm. In balauri si intuneric copiii concentreaza toate fricile lor (de agresiune, de a nu face fata diferitelor situatii, de apierde protectia si afectiunea celor mari, de a se simti slabi si neputinciosi etc.) Fricile copiilor, in mare, au rolul pozitiv de a le stimula dezvoltarea, insa este foarte important felul in care acestea sunt abordate si transformate intr-un stil de a reactiona echilibrat in fata pericolelor.
Cum facem sa nu apara teama
De multe ori, frica de intuneric poate avea ca sursa chiar atitudinea pe care o au parintii. Nu trebuie sa cedam tentatiei de a rezolva lucrurile rapid, prin mijloace obisnuite dealtfel, dar care fac sa apara frici teribile. Astfel, amenintari de genul: daca nu mananci vine omul negru, daca nu dormi vine balaurul, daca nu ma asculti mergem la doctor… chiar daca aduc parintelui beneficiul imediat al ascultarii copilului, pe termen lung, fac sa apara temeri care vor fi greu de sters din mintea copiilor, temeri ale caror semnificatii se pot regasi si in frica de intuneric. in plus, cea mai mare greseala pe care o fac unii parinti este aceea de a le spune copiilor lor ca daca le mai este frica de ceva, ei nu o sa-i mai iubeasca. Consecintele vor fi si mai dramatice. Educatia trebuie facuta in sens pozitiv si nu negativ, pentru ca atunci cand infricosezi un copil pentru a obtine un comportament pozitiv din partea lui, devine dezorientat, speriat si va invata sa asculte de frica si nu pentru ca si-a insusit concepte precum bine, rau, gresit sau corect.
Si daca totusi apare…
Fiecare copil este influentat atat de educatia pe care o primeste in familie, dar si de mediul social, iar fricile pot aparea oricum, chiar fara ca voi sa favorizati asta. Asadar, frica de intuneric poate aparea si atunci vei fi pusa in situatia de a ajuta copilul sa o combata si sa se simta puternic si invincibil in privinta ei. Iata cateva masuri pe care le poti lua: Asigura-te ca stii exact de ce se teme copilul tau si ce semnificatii au aceste lucruri pentru el. Asigura copilul ca monstrii pe care si-i imagineaza nu vor aparea in camera lui si ca intunericul nu transforma obiectele iar ele nu pot prinde viata. Lasa usa cemerei deschisa, daca acest lucru il ajuta, sau foloseste o luminita de veghe. Lasa-l sa doarma cu o papusa sau chiar o esarfa sau obiect de imbracaminte care sa pastreze ”mirosul” tau. Inventeaza alaturi de el jocuri care sa il ajute sa depaseasca teama si creati un ritual de noapte buna care ofera siguranta si stabilitate copilului, prin afectiune si cu rabdare. in timpul zilei, vorbeste cu el despre visele urate pe care le are, insa ai grija ca asta sa faci asta la lumina zilei, cand se simte in siguranta. Evita filmele si povestile care ii pot provoca teama de a adormi sau sta pe intuneric. Un bun mod de a vorbi copilului despre teama pe care o are este prin intermediul cartilor cu povesti. Acestea abordeaza intr-un mod accesibil si distractiv problema si il ajuta sa inteleaga lucrurile si sa isi schimbe atitudinea fata de ele.
Sfat Superbebe:
Pentru a depasi frica copilul are nevoie de intelegerea si sprijinul parintilor. Trebuie sa tii cont de faptul ca teama nu reprezinta un capriciu banal, ci este un sentiment adevarat si profund, iar copilul are nevoie de siguranta. Este nevoie sa stii clar de ce anume se teme rugandu-l sa iti explice in detaliu ce il sperie. Ofera-i suportul de care are nevoie cu scopul de a-l ajuta sa inteleaga ca ceea ce a visat sau si-a imaginat ca vede in intuneric este doar rezultatul fanteziei lui si nu o imagine reala. Nu trebuie sa fii rigida ci util este sa ai un comportament, pe cat posibil, intelegator. Cu cat parintele se arata mai sigur pe sine cu atat copilul va reusi sa depaseasca teama.