Specialistii sustin ca primii ani de viata sunt esentiali pentru o dezvoltare armonioasă. Educatia emotionala a copiilor trebuie sa inceapa inca de la nastere, iar asta inseamna o atentie deosebita din partea parintilor pentru nevoile sociale si emotionale ale celor mici. Prin discutii despre emotiile copiilor si dovezi de empatie, parintii ii ajuta sa constientizeze sentimentele, sa le inteleaga, iar apoi sa invete sa le controleze.
Dezvoltarea inteligentei emotionale continua si pe parcursul scolarizarii, cand contactele sociale se intensifica. Ideal este ca programul scolar sa include zilnic activitati pentru dezvoltarea abilitatilor sociale: jocuri in echipa pentru a invata sa coopereze, jocuri de rol prin care copiii sau tinerii intra in pielea altor personaje si invata lectia empatiei, activitati care le cresc increderea in sine si care le imbunatatesc abilitatile de comunicare. Este evident, insa, ca sistemul de invatamant de stat cu 30 de elevi in fiecare clasa, nu poate oferi sprijin pentru dezvoltarea emotionala a tuturor.
Solutia este insa la indemana parintilor: activitatile extrascolare pot raspunde nevoilor copiilor si tinerilor, dar, mai ales, pot aduce beneficii nebanuite, dezvoltand abilitati care vor folosi pe tot parcursul vietii. Pe langa activitatile recreative si orele de balet, pian sau tenis, copiii si tinerii pot experimenta si un nou concept de educatie, care pune accent pe dezvoltarea inteligentei emotionale, pe langa transmiterea informatiei propriu-zise.
Centrul de invatare a limbii engleze Shakespeare School a creat o metoda inovativa de predare care presupune adaptare la cursanti in defavoarea standardizarii din sistemul clasic de invatamant. Aici copiii si tinerii invata engleza prin jocuri si activitati antrenante care au dublu rol: asimilarea cu placere a cunostintelor, voluntar si din dorinta cursantilor si dezvoltarea unor abilitati care sa ii ajute sa progreseze. Cursantii sunt incurajati sa fie creativi, iar greselile sunt minimizate si considerate o oportunitate de invatare, nu un prilej pentru glume. Astfel copiii si tinerii prind curaj sa se exprime, sa discute liber unii cu altii si capata incredere in fortele proprii.
Bineinteles, aceasta metoda de predare poate fi aplicata doar in cadrul unor grupe restranse de cursanti, pentru ca profesorul, care le devine acestora mentor si prieten, sa le poata acorda atentie fiecaruia dintre ei si sa poata adapta activitatile la nevoile lor. Beneficiile invatarii in grup sunt mult mai numeroase decât cele ale invatarii unu la unu, profesor-elev. Prin jocurile de rol, de mişcare sau de echipa, cursantii isi imbunatatesc abilitatile de relationare si invata sa coopereze, sa se ajute unii pe altii si sa isi afirme punctul de vedere in fata unui grup, iar apoi pornesc la drum cu incredere si determinare.
Copiii si tinerii care vor sa isi dezvolte toate aceste abilitati in timp ce isi perfectioneaza si cunostintele de limba engleza, se pot inscrie la cursurile Shakespeare School de limba engleza in perioada 2 – 13 septembrie. Pentru mai multe detalii despre cursuri si metoda Shakespeare School de predare a limbii engleze, puteti suna la numerele de telefon 021.316.17.40/ 0755.132.228. Pentru ca, de fapt, tine numai de noi sa ne “echipam” cu inteligenta emotionala, alegand activitatile potrivite care ne ajuta sa folosim emotiile cat mai productiv.