Primul an de viata al bebelusului este ca o avalansa de schimbari fizice, cognitive si emotionale. Sustinerea si imbogatirea vietii afective constituie baza dezvoltarii reusite si a unei maturitati definite de implinire si succes.
Ca sa vorbim despre emotiile sugarului si despre starile lui, trebuie sa luam in considerare in primul rand faptul ca bebelusul este inzestrat cu capacitatea de a relationa cu cei din jur si mai ales ca dezvoltarea acestuia depinde de aceasta relationare. Tine cont de faptul ca lucrul cel mai important pentru copilul tau este relatia cu tine, relatie care incepe inca din uter, imediat dupa conceptie. In relatia ta cu micutul, ca in orice relatie, exista doua parti: tu si copilul. Fiecare cu felul sau de a fi si a simti, fiecare cu varsta sa, rabdarea, dorintele si experientele proprii.
Primele saptamani de viata ale copilului sunt relativ sarace in manifestari din partea lui. In jur de 3-4 saptamani, poti observa primul zambet, ca expresie a comunicarii nonverbale. Acesta are o adresare clara si este insotit de o privire intensa si luminoasa, doar mama este elementul central al lumii celui mic, nu-i asa?
Pe masura ce creste, bebelusul isi dezvolta capacitatea de a comunica. In jurul varstei de doua luni, de exemplu, sunt dese momentele in care bebe se intrerupe din supt pentru a ii zambi mamei care ii vorbeste tandru. Apoi incepe sa comunice prin gangurit, iar la 3-4 luni zambetul devine mai clar, reactie la surasul mamei sau tatalui, si la contactul vizual.
Bebelusul gangureste si imbratiseaza persoanele care il iau in brate. Dupa 4-5 luni, copilul incepe sa decodifice mai multe aspecte ale mimicii adultului. La inceput, bebelusul zambeste tuturor persoanelor care ii vorbesc frumos insa, mai tarziu, in luna a 8-a, bebe surade numai persoanelor cunoscute si mai ales parintilor, bunicilor, fratilor.
Bebelusii raspund prin zambet daca li se zambeste, daca sunt mangaiati, luati in brate sau li se vorbeste. Pana la 10 luni, surasul este semnul principal al satisfactiei.
Copilul are foarte mare nevoie de afectiunea mamei in primul an de viata!
Comunicarea cu tine si faptul ca esti atenta si raspunzi nevoilor lui il face sa se simta iubit si in siguranta, si ii formeaza sentimentul fundamental de incredere in cei din jur si in el insusi. Acest lucru favorizeaza dezvoltarea ulterioara de comportamente deschise (va fi jucaus, mai putin timid, va fi sociabil si deschis).
Atasamentul – baza pentru succes
In primele luni de viata, atentia si afectivitatea celor din jur dezvolta la bebelus atasamentul. El se simte in siguranta si indrazneste sa exploreze lumea din jur. Copilul care isi petrece primul an de viata intr-un mediu dezordonat, agitat si violent, lipsit de caldura sufleteasca si sensibilitate poate avea tulburari de atasament care vor avea efecte negative asupra dezvoltarii lui. Sentimentul de siguranta care se dezvolta in primul an de viata va avea efecte pozitive asupra dezvoltarii emotionale, cognitive si sociale. Copilul va fi pregatit pentru a face fata provocarilor care se vor ivi in viata.
Sugarul isi demonstreaza atasamentul prin proteste la despartire si anxietate. Copilul invata sa isi iubeasca parintii, sa aiba incredere in ei, si cauta protectia si afectiunea lor. Puntem spune ca este ca un reflex de a se feri de pericole in spatele zidului protector reprezentat de adult. Bebelusul tau gangureste, zambeste, plange, ridica bratele inspre tine. Iti cere atentie si protectie si are nevoie de o imbratisare, un zambet sau o mangaiere care sa il asigure ca esti acolo si ca il iubesti in continuare. Siguranta ca esti alaturi de el ii ofera curajul de a explora, de a se juca de a se dezvolta liber.
Emotii pozitive
„Sunt un bebe fericit si relaxat!” – iti spune copilul tau cand iti zambeste, gangureste vesel si face miscari usoare si blande. Se uita in ochii tai si iti urmareste miscarile si aproape ca simti in aer fericirea din sufletelul lui.
Inseamna ca puisorul tau se simte confortabil in mediul sau, ii este bine atat fizic, cat si psihic si, mai ales, se simte in siguranta. Primele manifestari de emotie care apar la bebelusul tau sunt legate de placere sau de nemultumire. Este foarte importanta, pentru el apropierea ta. Tu, prin atentia pe care i-o acorzi, dar si prin starile tale emotionale, ii transmiti sugarului sentimentul ca este in siguranta. Si acest lucru il face fericit. Tu il faci fericit!
Daca ne gandim, pe termen lung, un copil relaxat este cel care se simte inteles de cei din jur. E important sa il invatam sa iubeasca si sa ii inteleaga pe altii, dar si sa fie capabil sa ramana el insusi in toate situatiile. Sa nu se lase dominat de necazuri, sa faca propriile alegeri in viata si sa aiba relatii armonioase cu cei din jur.
Alunga norii negri!
Plange incontinuu? Are fata congestionata, se stramba, respira mai repede, isi apuca hainutele si trage de ele… pe scurt este suparat si furios? Bebe poate sa aiba un disconfort fizic: il doare ceva, ii e foame, trebuie schimbat scutecelul, ori pur si simplu nu se simte confortabil. Se poate ca el sa se simta neputincios: nu poate obtine o jucarie sau un obiect care il atrage. Poate fi suparat si poate plange, si atunci cand ii este frica.
Se teme de ceea ce nu intelege si in primii ani de viata sunt foarte multe lucruri pe care bebe nu le intelege. Trebuie sa invete sa isi recunoasca propriile sentimente si starile emotionale ale celorlati oameni. Este bine sa fie ajutat sa le identifice, sa le denumeasca (odata cu dezvoltarea limbajului) si sa le faca fata. In prima faza, asa cum se simte coplesit de propriile senzatii fizice, asa se simte coplesit si de propriile emotii. Atunci are nevoie de tine! Specialistii spun ca este foarte important pentru el sa il inveti despre viata si despre el insusi inca din primele luni. Chiar daca el nu intelege limbajul si semnificatia verbala a ce i se intampla in primele luni, tu trebuie sa fii alaturi de el, sa il tii in brate, oferindu-i siguranta, si sa ii arati ca nu este nimic periculos.
Copiii mici isi exprima simplu si spontan sentimentele, dar cu timpul, ei vor invata cum sa le controleze.
Dupa varsta de 1 an este foarte dezvoltat atasamentul fata de mama sau de persoana care are grija de el, manifesta gelozie, dar si timiditate fata de persoanele straine. Dupa 2 ani, se accentueaza tendintele copilului catre instabilitate si impulsivitate si el manifesta mai des tendinte ostile fata de adult. Aceste reactii se manifesta pe un fond de nesiguranta de sine si din nevoia de a obtine propria identitate. Abia in jurul varstei de 3 ani copilul devine mai sigur pe sine, mai independent si cooperant.
SFAT SUPERBEBE:
Zambeste mai mult si mai des. Fiecare avem nevoie de zambetul cald si incurajator al celor din jur. Bebelusul are nevoie de acest semn de incurajare de la tine. Ii transmiti astfel ca lumea este un spatiu cald, unde, chiar daca se intampla si lucruri rele, este sigur ca totul se rezolva. Nu uita, copilul invata prin imitare. El copiaza adesea pana si expresia fetei adultului.