Copilul tau e agresiv. Cum poti gestiona situatiile de criza?

Daca ai un copil agresiv, poti gestiona situatiile de criza prin comunicarea cu cel mic si explicarea anumitor consecinte ale faptelor. Parintii trebuie sa ia masuri atunci cand prescolarul este agresiv atat verbal, cat si fizic, iar comportamentul lui afecteaza atat viata familiala, cat si pe cea de la scoala.

Fii prompt! Mai bine spune-i pe loc copilului ca atitudinea lui este inacceptabila decat sa astepti cu o alta ocazie pentru a face asta. In cazul in care loveste un alt copil, este indicat sa iti iei prichindelul deoparte si sa astepti cateva minute pana se calmeaza. Actul in sine, de a interveni in situatii de conflict, il va face pe copil sa constientizeze consecintele comportamentului sau. Copilul va invata ca daca va bate, musca sau impinge pe celalalt, atunci va iesi din cercul sau de prieteni, potrivit Baby Centre.

Citeste si Copilul prescolar si manifestarile violente

Nu folosi niciodata bataia ca pedeapsa pentru felul copilului de a fi. Ca parinte, esti tentat cateodata sa ridici tonul sau sa-ti palmuiesti copilul atunci cand situatia scapa de sub control, dar aceste obiceiuri nu linistesc starea copilului. Din contra, prescolarul va percepe ca este in regula sa raspunda agresiv in fata lucrurilor care nu-i plac, asa cum, la randul tau, raspunzi agresiv in fata situatiilor care nu iti convin. Pe de alta parte, copilul percepe ca, intr-o astfel de situatie negativa, el va primi toata atentia din partea ta.

Ofera-i un exemplu de urmat. Sugereaza-i copilului tau sa priveasca modul in care gestionezi tu situatia conflictuala. De exemplu, poti spune calm o afirmatie de tipul „Nu-mi gasesc bluza preferata. Este atat de enervant! As fi vrut sa port acea bluza astazi, dar se pare ca voi alege o alta bluza in locul ei”. 

Fii consecvent. Poti raspunde agresivitatii intr-un mod predictibil. Asta ii ofera copilului ideea a ceea ce s-ar putea intampla sau la ce sa se astepte. Nu incerca sa ai mai multe seturi de reguli, cum ar fi unul pentru joaca si altul in familie. Copilul ar putea deveni confuz, potrivit Baby Centre.

Citeste si Generaţia furioasa. Cum se explică numarul urias de copii agresivi

Vorbiti despre sentimentele voastre. De exemplu, dupa o intamplare in care copilul a bruscat pe altcineva, intreaba-l ce anume a simtit sau ce anume l-a determinat sa faca asta. Explica-i ca este natural sa fie furios cateodata, dar nu este acceptabil sa bata, sa bruscheze sau sa muste atunci cand se simte furios. Asigura-l ca exista multe alte variante de a-si descarca furia care nu implica violenta fizica, cum ar fi numaratul pana la zece, respiratia adanca, plimbarea timp de cateva minute.

De exemplu, copilul in loc sa bruscheze, ar putea spune „Ma simt suparat / furios ca ai luat tu creionul mov care imi place”. Nu-l forta daca, pe moment, nu stie ce sa explice sau nu si-a gasit inca cuvintele despre ceea ce s-a intamplat.

Invata-ti copilul sa fie responsabil. Daca micutul strica ceva sau arunca lucruri pe jos, lasa-l sa-si repare greseala pe care a facut-o. Invata-l totodata sa spuna „Imi pare rau / Imi cer scuze”. Important este sa tina cont si de sentimentele celuilalt atunci cand ii greseste.

Limiteaza-i cat mai mult posibil timpul petrecut in fata tabletelor, calculatorului. Studiile au aratat ca micutii care petrec foarte mult timp pe gadget-uri tind sa fie mai agresivi. In cazul in care priviti si lucruri negative la TV, puteti sta de vorba despre asta: „Ai vazut cum s-a comportat X cu Y? Nu este un lucru prea frumos”.

Aminteste-i si momentele cand se comporta politicos. Asigura-ti copilul ca esti mandru de el atunci cand abordeaza o atitudine prietenoasa si calma.

Este necesar ca, atunci cand semnele agresivitatii sunt mult mai frecvente si mai severe decat ar trebui in mod normal, sa consulti un specialist pentru cele mai bune sfaturi.

Cauzele agresivitatii la copii pot fi diverse, cum ar fi nevoia de a atrage atentia, gelozia fraterna, emotii si frustrari nesatisfacute, dorinta de a evita o situatie sau persoana, frica si anxietatea, imitarea comportamentului, traume majore in familie, neglijare sau abuz in familie, retard cognitiv sau alte tulburari psihice, precizeaza Monica Bolocan, psiholog clinician si educational, in cadrul Clinicii Regina Maria.

Citeste si Micul bataus. Transforma agresivitatea in echilibru!

Autor: Andreea Borcila 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here