Activitati recreative tata-fiu potrivite pentru prescolari (3-6 ani)

Photo by Vlada Karpovich from Pexels

Identitatea masculina a fiecarui barbat se construieste inca din faza prescolara, atunci cand copilul are intre 3 si 6 ani. In aceasta perioada, modelul masculin (in speta, tatal) si relatia pe care o are cu acesta ii va determina valorile morale in raport cu feminitatea, agresivitatea, conexiunea cu natura etc. Baietelul invata acum despre ce inseamna sa fii barbat, tata, sot si mai ales, cum sa se comporte. De aceea, trebuie sa petreaca o mare parte a timpului sau alaturi de tatal lui in aceasta perioada de dezvoltare, pentru a putea asimila un comportament masculin etic si sanatos.

Ce inseamna un model masculin potrivit?

La varsta prescolara, copii sunt asemenea unor buretei: absorb orice informatie ca atare, ei neavand inca dezvoltat filtrul ratiunii si al judecatii proprii.

Tatal are multiple roluri si responsabilitati in familie. Categoric acesta nu trebuie sa le impartaseasca pe toate cu fiul sau pentru a putea construi o relatie durabila si sanatoasa.

Un sfat bun, in aceast sens, este sa cauti lucruri, potrivite varstei lui, pe care copilul le poate intelege si indeplini, fara ca acestea sa constituie o povara pe umerii copilului. Daca il iei cu tine la munca, nu va intelege mare lucru si nu va capata simtul responsabilitatii pe care tu doresti sa i-l insufli. In schimb, poti sa ii dai sarcina sa isi stranga singur jucariile dupa ce le foloseste sau sa isi puna intr-un singur loc hainele dupa ce se dezbraca. Intra in lumea lui frumoasa si simpla si incearca sa o pastrezi la fel.

Iata cateva exemple de activitati recreative tata-fiu (3-6 ani):

  1. Cautarea comorilor

Ascunde un obiect intr-un loc familiar lui (poti incepe cu camera lui pentru inceput, apoi poti sa te extinzi in toata casa, gradina, parc, etc). Deseneaza o harta foarte simpla, utilizand elemente familiare lui in privinta pozitionarii in camera. Poti folosi esarfe pentru palaria piratului, sabii din baloane sau orice element de recuzita ai la indemana. Acest joc il va ajuta la orientarea in spatiu, dezvoltarea rabdarii, curiozitatii si a mentalitatii de invingator.

  1. Excursie ,,ca baietii’’

Oferiti-i mamei o pauza de mers la manichiura si porniti intr-o excursie cu masina sau la pas, doar voi doi. Stabileste ca destinatie (o padure, un parculet sau un teren unde sa puteti juca fotbal in voie), cauta pietre de diferite forme si marimi, faceti ,,broscute’’ cu pietre in apa, etc. Pe drum, stimuleaza conversatia cu intrebari din rutina zilnica, cere-i parerea in legatura cu ce ar trebui sa mancati la cina si alte subiecte cu referire la viata de familie, lasa-l sa-ti povesteasca despre activitatile de la cresa/gradinita, sa-ti vorbeasca despre colegii lui. Da-i voie sa se exprime liber, sa simte ca ia parte la deciziile familiei si ca opinia, si gandurile lui conteaza.

  1. Activitati utile in afara casei

Poti sa ii oferi mici responsabilitati, precum, sa te ajute cu spalatul masinii, aranjatul intrumentelor in trusa de reparatii etc. Asigura-te ca in timp ce il inveti despre grija pentru casa, despre cum se numesc intrumentele din trusa si despre repararea lucrurilor,  aceste activitati sa fie si distractive. Nimeni nu iti interzice ca dupa spalatul masinii sa initiezi, daca e cald afara, si o bataie cu apa.

  1. Citit

Poti improviza un fort dintr-o patura, o lanterna si cateva perne. Poti aduce si cateva gustari. Citeste-i povesti, ajuta-l sa identifice obiectele din imaginile cartilor si intrati intr-o lume de basm, in care sunteti doar voi doi si acea multitudine de aventuri! Puteti sa compuneti impreuna o poveste in care voi doi sa fiti personajele principale, iar fiecare sa spuna cate o fraza care sa o completeze pe a celuilalt. Fiti supereroii povestii voastre!

Spor la joaca !

Autor: Codrina-Ioana Andronache

Idei de activitati distractive poti gasi si pe blogul mamicii Carmen Tepelea: Joaca altfel.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here