Uneori poți descoperi pe pielea unui nou-născut sau a unui bebeluș unele pete sau semne din naștere: hemangioame, nevi, pete pigmatere, precum și altele. Cele mai multe dintre acestea sunt inofensive, unele dispar de la sine, altele se esntompează cu timpul, dar există și situații în care este nevoie de tratament.
Hemangioamele
Sunt formațiuni de vase de sânge mici, care apar ca pete roșiatice sau purpurii pe piele, sunt plate și au un contur variabil. În cele mai multe cazuri acestea pot fi observate chiar de la naștere, alteori abia atunci când bebelușul mai crește. Pe măsură ce cresc (de cele mai multe ori în relief pe suprafața pielii) în primele luni de viață, ele devin mai mari, mai roții, mai proeminente. În acest stadiu acestea mai sunt numite și hemangioame în formă de ”căpșună”. Rareori un hemangiom mare poate deveni problematic din cauza localizării lui gângă organe importante (ochi, nas, gură) sau în zone ușor iritabile (pe mână sau în zona acoperită de scutec), potrivit ”Mama și copilul. Ghid de creștere a copilului mic” de Dr. A.J.R Waterston.
Citeste și: Hemangioamele cutanate la copii: sunt periculoase?
Nevi
Nevii sunt semne din naștere de culoare închisă (negru, maro închis), forma acestora fiind plată sau în relief. În limbajul uzual, li se mai spun și alunițe. Nevii pot să nu fie prezenți la naștere, dar să apară sau să fie observați mai târziu, când bebelușul mai crește. Mulți sunt mici și arată ca alunițele copiilor mai mari și ale adulților. Uneori se observă și nevi de dimensiuni mai mari. Aceștia nu dispar și nu se măresc, și este important de notat că rar sunt o sursă a cancerului de piele (melanom).
Pete pigmentare
Sunt pete cenușii-albăstrui (sau ca vânătăile) mari și plate, cu un diametru de până la câțiva centimetri. În afară de culoarea lor, aceste pete nu au o semnificație medicală, potrivit sursei citate anterior. Cel mai des apar în partea inferioară a spatelui și pe fund, au o formă asemănătoare unei capsule și sunt numite în mod curent ”pete mongoloide”.. Acestea pot fi întâlnite și în alte zone: pe partea posterioară a mâinilor, precum și ăn partea de sus a spatelui și a umerilor. Sunt mai frecvente la bebelușii afro-americani și asiatici. Cu înaintarea în vârstă aceste pete se mai estompează.
Pete roz (somon) sau ”naevus flammeus”
Sunt pete rozalii, bine delimitate și au formă plată (Poți observa ca atunci când copilul plânge această pată se înroșește). Sunt destul de frecvent întîlnite la nou-născuți. Uneori apar pe ceafă (”sărutul berzei”), alteori pe pleoapte (”sărutul îngerului”), alteori pe frunte, deasupra nasului. Acestea se estompează cu timpul și deseori chiar dispar.