Nou-nascutul are nevoie de energie pentru a se adapta la noua viata. A trait noua luni in burtica (intr-un mediu acvatic) cu temperatura constanta, iar unele dintre organele sale incep sa functioneze abia dupa nastere. Corpul lui invata lucruri noi si se obisnuieste cu asta incet, pierzand in prima faza in greutate. Iata ce trebuie sa stii despre scaderea in greutate a micutului dupa nastere.
Sexul, greutatea si lungimea bebelusului sunt printre primele lucruri care iti vor fi comunicate dupa nastere. Entuziasmul te va cuprinde cand iti vor pune puiutul in brate si iti vor spune: „Felicitari! Aveti un bebelus de 3,8 kg!“. Bucuria insa poate sa scada putin in momentul in care iti vei da seama ca bebe a slabit in primele lui zile de viata. Iti vei pune probabil intrebari legate de calitatea si cantitatea laptelui tau sau de starea lui de sanatate. Asa cum iti va spune si medicul, aceasta scadere ponderala a nou-nascutului este un fenomen absolut natural. Inseamna doar ca in organismul lui se produce un proces natural de adaptare, care reprezinta punctul de plecare pentru o crestere sanatoasa si normala.
In primele zile de dupa nastere, organismul nou-nascutului elimina mai mult decat ingereaza. Motivele scaderii in greutate ar fi, deci, ca nou-nascutul mananca putin, elimina urina si fecale, transpira si pierde lichide prin procesul de vindecare a cordonului ombilical. Rezultatul este ca poate pierde si pana la 10% din greutatea pe care a avut-o la nastere, insa aceasta variaza de la copil la copil.
Dupa aproximativ 4 – 6 zile, bebelusul incepe sa ase adapteze la noul mediu de viata, reincepe sa creasca, sa ia in greutate. Organismul lui a regasit echilibrul, iar cresterea zilnica in greutate poate varia intre 20 si 40 de grame si, de multe ori, in cea de-a zecea zi de viata, nou-nascutul revine la greutatea de la nastere.
Dupa nastere, daca ai posibilitatea, alapteaza-ti bebelusul, mai ales in primele zile, cand poate sa aiba parte de colostru, o substanta foarte importanta pentru buna lui dezvoltare. Este un aliment complet, ideal pentru nou-nascut, fiind un concentrat de vitamine, minerale si proteine care ii transmit energia necesara pentru a depasi cu succes toate schimbarile provocate nastere. In afara de prezenta anticorpilor, contribuie la apararea organismului micutului impotriva virusilor si bacteriilor care ar putea cauza infectii periculoase.