Nasterea si saptamana de foc de dupa cezariana

Imagine de Engin Akyurt de la Pixabay

Indiferent daca optezi pentru nasterea prin cezariana pentru ca ti-e frica de nasterea naturala sau pentru ca ai indicatie expresa de la medic, cezariana este in esenta aceeasi: o interventie chirurgicala ce deschide usa catre un miracol, dar care presupune in egala masura teama si durere.

Pentru unele femei, cezariana este o interventie extrem de traumatizanta, care le epuizeaza fizic si psihic, in vreme ce altele o percep putin mai dura decat o durere de masea, dar altfel, confortabila. Se pare ca parerile optimiste apartin acelor proaspete mame care, oricat le-a fost de teama, au preferat sa afle dinainte toate amanuntele interventiei, oricat ar parea de ingrozitoare.

Primele 24 de ore

Dupa interventie, vei sta in salonul de reanimare, unde vei fi supravegheata indeaproape de medici si asistente. Pe masura ce se risipeste efectul anesteziei, vei simti durerea de la locul inciziei. Dar nu intra in panica, pentru ca ti se vor administra medicamente intravenos. O punga de gheata direct pe incizie iti va fi si ea de mare ajutor. Vei constata ca efortul de a tusi, a stranuta sau chiar de a rade este foarte dureros in primele ore de la operatie. Sonda urinara montata la inceputul operatiei, pentru monitorizarea cantitatii de urina eliminate, iti creste disconfortul.

In mod normal, la 24 de ore de la operatie, vei scapa de ea, lucru valabil si pentru perfuzia intravenoasa.

Chiar daca ti se pare un chin sa te misti de pe o parte pe alta, medicul te va indemna sa te dai jos din pat cat mai repede si sa te plimbi cat mai mult. Acest lucru se intampla de regula a doua zi dupa interventie si chiar daca la inceput ti se va taia rasuflarea, durerea se va reduce progresiv, iar avantajele mobilizarii precoce sunt nepretuite: vindecarea este mai rapida, se previne tromboflebita, iar tranzitul intestinal se va relua si el mai rapid. Astfel, in 3-5 zile, vei putea pleca acasa impreuna cu bebelusul tau.

Lucrurile se calmeaza treptat

Lohiile reprezinta scurgerea vaginala care apare imediat dupa nastere si dureaza timp de 3-4 saptamani. In primele 3-4 zile se elimina sange curat (lohia rubra), la fel ca intr-o menstruatie mai abundenta. Din a 5-a zi, lohiile scad cantitativ si devin mai palide la culoare (lohia seroasa), iar dupa a zecea zi apare lohia alba, o secretie albicioasa sau alb-galbuie.

Urmareste evolutia acestor secretii si anunta medicul daca tamponul folosit pentru sangerarea vaginala se umple la 4-5 ore, sangerarea pare sa devina mai abundenta sau sa se mentina rosu-aprins la 4 zile de la nastere, daca elimini cheaguri de sange mai mari decat o nuca, precum si daca scurgerea are un miros urat si se insoteste de febra sau frisoane. Aceste simptome sugereaza fie o hemoragie, fie o infectie uterina.

Uterul revine la greutatea dinaintea nasterii (100 grame) cam in sase saptamani. Incepe sa se contracte imediat dupa nastere si continua sa se contracte pe toata perioada de involutie, ceea ce produce usoare dureri, mai ales femeilor care au mai nascut si care alapteaza.

Durerea din zona cicatricei se va ameliora progresiv si ar trebui sa dispara cam in 2-3 saptamani. Medicul iti va spune cand vei avea voie sa faci baie. Firele folosite pentru sutura sunt de obicei resorbabile. Daca s-a folosit un alt fel de fire, aceste vor fi scoase cam la 5 zile dupa operatie.

Daca durerea persista mai mult de trei saptamani si se accentueaza sau daca zona din jurul inciziei se inroseste, se umfla si supureaza, inseamna ca a aparut infectia si trebuie sa mergi la medic. Din cauza anesteziei si a operatiei in sine, activitatea intestinala este temporar incetinita. De aceea, in primele 24 de ore de la interventie este bine sa bei numai lichide fara zahar.

A doua zi este recomandata tot o dieta usoara, lichida, compusa din compoturi sau iaurturi. Din a treia zi, vei putea manca aproape normal, dar evita alimentele care te baloneaza sau te constipa. Miscarea te va ajuta foarte mult in acest sens, grabind reluarea tranzitului si eliminarea gazelor.

Una dintre complicatiile perioadei de lauzie, intalnita mult mai frecvent dupa operatia cezariana decat dupa nasterea naturala, este tromboflebita. La aparitia ei contribuie printre altele si coagularea crescuta a sangelui, care se mentine aproximativ doua saptamani dupa nastere. De aceea, daca ai si dureri intense la nivelul toracelui, insotite de senzatia de lipsa de aer sau o durere localizata in coapse sau gambe, este de importanta vitala sa-ti anunti medicul si sa ajungi cat mai rapid la spital. Cea mai eficace metoda profilactica impotriva acestei boli este mobilizarea cat mai rapida dupa nastere.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here