In primele saptamani de viata bebelusul tau mic si frumos se va dezvolta intr-un ritm alert. Iata ce trebuie sa stii despre perioada in care bebelusul tau are 2 luni.
Chiar daca nu ai realizat pana acum, copilul tau isi stocheaza deja amintirile intr-un mic coltisor al memoriei sale de bebelus, lucru ce-i permite sa asocieze anumite evenimente cu consecinte particulare. Incepe sa anticipeze un eveniment, in functie de un anumit indiciu care ii este oferit.
De exemplu, un bebelus se va arata entuziasmat atunci cand va simti mirosul pielii tale, va vedea sanul sau va vedea biberonul, deoarece va asocia acest element cu momentul mesei. Un alt lucru important de mentionat este faptul ca bebelusul zambeste din ce in ce mai mult, atat fetelor cunoscute, cat si celor care ii zambesc. Si, mai mult decat atat, cand se bucura ca vede pe cineva cunoscut, va scoate tot felul de sunete sau gangureli in functie de sentimentul de care este incercat.
Pe langa faptul ca va recunoaste fetele ingrijitorilor primari (mami, tati, in mod special), vei observa ca bebelusul isi tine capul mult mai bine atunci cand este ridicat in brate, isi indreapta picioarele, isi ridica umerii atunci cand sta pe burtica. Poti observa ca devine mai mancacios (va lua in greutate aproximativ 150-200 grame pe saptamana), si poti remarca un puseu de crestere in perioada saptamnilor 6-8 de viata.
Vizita medicala
In primul an de viata al copilului, va veti intalni cu pediatrul de nenumarate ori, deoarece nu este nimic anormal ca micutul sa raceasca, sa dezvolte o infectie la ureche, sa sufere de diaree sau de alte afectiuni care necesita atentie medicala. Multi bebelusii trec prin asa ceva. Insa, periodic, veti merge la medic si pentru controalele de rutina, iar acesta, de la varsta de doua luni, este unul dintre ele. Tot acum, cel mic va fi imunizat, va fi cantarit, masurat, iar progresele vor fi trecute in carnetul sau de sanatate. De asemenea, va fi examinat din varful degetelor de la picioare si pana in crestetul capului. Medicul va dori sa stie cum i se inchide fontanela, daca are probleme de vedere, daca exista semne ale aparitiei dintilor sau infectii bucale si va examina pasajele nazale pentru depistarea unor eventuale probleme respiratorii. Micutul pacient va fi examinat corporal, i se va palpa abdomenul pentru descoperirea unor organe crescute anormal, iar cu stetoscopul i se vor asculta plamanii si ritmul cardiac. Pediatrul va dori sa-i examineze micutului si organele genitale si va dori sa afle cat mai multe informatii despre bebelus: dieta, programul de somn si dezvoltarea psihica.
Diareea
La varste fragede, diareea nu poate fi considerata o boala, ci, mai degraba un sindrom al unei afectiuni ce implica zona gastro-intestinala. Diareea poate fi recunoscuta observand consistenta si frecventa scaunelor micutului. Daca bebelusul are mai mult de cinci scaune pe zi, de consistenta lichida, aproape apoasa si totusi pare sanatos, atunci, mai mult ca sigur, are diaree. Aceasta problema poate fi insotita si de iritatii sau dermatita de scutec in zona anusului, la fel cum cel mic poate suferi de dureri asemanatoare crampelor, in zona inferioara a abdomenului. In unele cazuri, ar putea face febra. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa contactezi medicul, care iti va recomanda o cat mai buna hidratare a copilului in aceasta perioada. Nu-i da niciun medicament fara prescriptia pediatrului.
Info importante:
- Controalele de rutina pentru bebelus se efectueaza la 24 de ore de la nastere, la doua saptamani, la o luna, la doua luni, la 6, 9 si 12 luni.
- Cel mic va invata foarte multe lucruri noi prin intermediul jocului si al jucariilor.
- Culorile aprinse, tiparele indraznete, texturile interesante sau sunetele haioase il vor face sa zambeasca si sa-si dezvolte simturile, in acelasi timp.