Dezvoltare bebelus: Luna 3/Saptamana 12 de viata

La sfarsitul lunii a treia de viata, controlul corpului si forta fizica dobandite de bebelus vor fi tot mai crescute.

Isi poate ridica foarte usor capul, iar cand il vei tine in brate, vei observa ca isi intinde gatul pentru a privi dupa umarul tau. Mai mult, cand va sta pe burtica, isi va intoarce capul catre directiile care i se par interesante. Simtul vizual se ascute, lucru ce il va determina pe cel mic sa observe detaliile. Cand isi va privi fata, iti va observa sprancenele si conturul buzelor. Este deja familiarizat cu trasaturile fetei tale si cele ale celorlalti membri ai familiei. Tot acum va dormi aproximativ 15 ore pe zi, dintre care 10 pe timp de noapte, luandu-si cel putin alte doua mici pauze de odihna pe timpul zilei. Ora la care se trezeste dimineata depinde de momentul ultimei sale mese din seara precedenta. Cu toate acestea, unii bebelusi se trezesc la aceeasi ora in fiecare dimineata, indiferent de ora la care au mancat ultima data.

Bronsiolita

Bronsiolita este o infectie a plamanilor, ce poate aparea in special in timpul lunilor de iarna si primavara. Este o afectiune rara la copiii mai mari de doi ani, fiind intalnita in special la bebelusi. Debuteaza ca o raceala obisnuita, cu febra usoara si mucozitati nazale. Treptat, micutul intampina dificultati respiratorii care se transforma intr-o accelerare a ritmului respirator, tuse, iritabilitate si foarte posibil „harait”. In cazul aparitiei acestor simptome, cere sfatul medicului legat de cel mai eficient tratament. Pana atunci, foloseste un umidificator pentru aerosoli in camera sa. Da-i cat mai multe lichide si incurajeaza-l sa stea linistit, fara prea multa agitatie. Pentru reducerea febrei, doar medicul iti poate prescrie tratamentul, insa mare grija la contactul cu alte persoane. Fiind o infectie virala, se poate transmite foarte usor prin contactul mana – nas sau mana – ochi. Mergi cu copilul la spital sau cheama pediatrul acasa in cazul in care accesele de tuse cresc in intensitate, cel mic respira foarte greu, haraie tare, este foarte iritabil si ritmul respirator depaseste 70 de respiratii pe minut. De multe ori, se poate apela la spitalizare, existand riscul ca micutul sa aiba pneumonie, o afectiune severa a plamanilor, mai ales la aceasta varsta. De aceea, trebuie sa fii foarte atenta si sa eviti pe cat posibil punerea in contact a celui mic cu alti membri ai familiei sau alti copii care pot transmite virusul gripal.

Nu uita!

La sfarsitul celei de-a treia luni de viata, bebelusul va cantari, in medie, aproximativ 5.500 de grame si va masura 60 de centimetri in lungime. Toate aceste indicative sunt orientative, deoarece fiecare copil are ritmul sau de crestere. Cand sta pe burta, cel mic isi tine capul ridicat intr-un unghi de 90 de grade. De acum, isi tine palmele mai mult deschise, nemaiavand reflexul nativ de a strange pumnii. Distinge vorbirea dintre alte sunete. Recunoaste si diferentiaza membrii familiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here