A 11-a saptamana este o perioada de tranzitie pentru bebelus si pentru tine. Vei continua sa intelegi din ce in ce mai mult starile prin care trece micutul tau pana la aceasta varsta, vei recunoaste deja limbajul lacrimilor lui. In functie de tipurile de plans, vei sti cand ii este foame, cand il doare ceva, cand este obosit, plictisit sau vrea sa i se acorde mai multa atentie.
Va plange tot mai putin, deoarece este preocupat sa interactioneze cu mediul inconjurator. Vei fi inteles pana acum care este cel mai potrivit moment pentru joaca, deoarece el este cel care fixeaza programul comun de joaca. Are din ce in ce mai multa forta fizica, deoarece, daca este bine sprijinit, se poate ridica singur, iar daca sta pe burtica, cu ajutorul coatelor si antebratelor, isi poate impinge pieptul inainte. In timpul liber, inca isi mai studiaza manile si deja a inceput sa descopere degetele, de care se ajuta pentru a tine diferite obiecte in mana. Contrastul dintre alb si negru tot mai este pe placul lui atunci cand priveste un model, insa deja se poate lauda ca a invatat sa inteleaga si alte culori. Iar acum, mai mult ca sigur, doarme toata noaptea. |nsa pediatrii definesc acest termen de „toata noaptea” prin abilitatea celui mic de a nu se trezi intre ora 24.00 si 5.00. Majoritatea persoanelor nu considera aceste cinci ore ca fiind toata noaptea, insa, daca pana acum te trezeai din trei, in trei ore pentru bebelus, acum vei fi foarte recunoscatoare pentru cele 5 ore de somn neintrerupt.
Fisurile anale
Asa cum te-ai obisnuit deja, vom incerca sa-ti prezentam o alta problema cu care se poate confrunta micutul tau. Fisura anala reprezinta o mica ruptura in interiorul sau in jurul rectului, problema ce poate aparea la orice varsta. Cel mai graitor simptom ar putea fi un firicel de sange in scaunul micutului sau pe scutecul acestuia. De asemenea, in jurul anusului ar putea aparea o iritatie de culoare rosie, care poate provoca mancarimi si disconfort. {i, pentru a-ti da seama cat mai repede care este problema cu care se confrunta, cel mic ar putea fi constipat sau ar putea plange de durere in timp ce face treaba mare. |nainte de toate, da-i un telefon pediatrului si prezinta-i toate simptomele manifestate de bebelusul tau. El te va sfatui sa-i dai cat mai multe lichide. |n cazul in care cel mic nu a trecut la alimentele solide, nu-i da sa bea apa, ci sporeste-i numarul meselor cu lapte. Daca ii dai o formula de lapte praf cu supliment de fier, ar fi bine sa renunti pentru cateva zile la ea. Oricum, nu face nicio schimbare in dieta copilului fara sfatul medicului curant. De obicei, se vindeca de la sine sau cu ajutorul unor supozitoare prescrise de pediatru.
Nu uita!
Pana la sfarsitul celei de-a 11-a saptamani de viata, bebelusul va cantari aproximativ 5.200 de grame si va masura circa 58,5 centimetri. Cel mic sta treaz pentru perioade mai lungi, in timpul zilei. Poate tine in mana si agita o jucarie. Este foarte interesat de sunete. Raspunde cu entuziasm prezentei unei persoane.