Prima saptamana impreuna!

Imagine de jessicaerichsenkent de la Pixabay

Se spune ca prima saptamana dupa nastere este cea mai grea si cea mai frumoasa, in acelasi timp. Greutatea apare, in primul rand, deoarece majoritatea parintilor sunt speriati de ceea ce urmeaza.

Cei care devin pentru intaia data parinti, in primele zile de viata ale copiilor lor, traiesc un sentiment de teama si de neliniste. Este si normal, avand in vedere ca, peste noapte, te trezesti cu un pui de om care de aici inainte va face parte permanent din viata ta. Acum, nu mai sunteti doar tu si partenerul tau, ci familia voastra a ajuns la impresionantul numar de trei membri. Cel de-al treilea membru este si cel mai important, avand in vedere ca „tot universul se invarte in jurul lui”. Bebelusul este cel care, in primele luni de viata, va necesita toata atentia, grija si afectiunea voastra. Prima saptamana dupa nastere reprezinta si unul dintre cele mai frumoase, dar si grele momente din viata voastra. Intalnirea cu copilul, pe care ati asteptat-o noua luni de zile, este una dintre cele mai emotionante clipe. Acum, incepeti sa va cunoasteti si sa va obisnuiti unul cu celalalt. Pentru a pastra mirajul acestor momente, trebuie sa stii la ce sa te astepti si ce ai de facut ca totul sa decurga ca la carte. (Asa e vorba, ca in realitate s-ar putea sa fie diferit decat scrie in carte). Dar iata cateva lucruri pe care ar fi bine sa le stii despre ce se intampla in fiecare zi a primei saptamani, atat cu tine, cat si cu bebelusul tau.

Primele 24 de ore

Majoritatea mamelor, in primele zile dupa nastere sunt interesate de ce se intampla cu sanii lor, pun intrebari legate de alaptare si cer sfaturi despre cum sa-si ingrijeasca sfarcurile. In acelasi timp, vor sa afle cat mai multe despre bebelusii lor, despre cat de mult dorm acestia, cat mananca si la ce intervale si de cate scutece au nevoie pentru a-i schimba. In primele 24 de ore dupa nastere, sanii tai nu sufera prea multe transformari, fiind deocamdata moi la pipait si nu prezinta niciun fel de durere.

Laptele matern

In aceasta perioada, sanii tai vor produce colostru, primul lapte, de o consistenta densa, ce poate fi limpede sau de culoare galbuie. Se va produce intr-o cantitate mica, dar va fi foarte bogat in calorii si proteine, atat de necesare bebelusului. Cantitatea medie pe care copilul tau o va primi in primele 24 – 48 de ore va fi intre 5 si 15 mililitri la fiecare masa.

Bebelusul tau

Dupa nastere, contactul fizic dintre mama si copil este foarte important. Micutul va dori sa-l hranesti la aproximativ o ora dupa ce l-ai adus pe lume. De obicei, bebelusii sunt initial alerti si nerabdatori sa fie bine hraniti, iar apoi se cufunda intr-un somn adanc si lung. Unii nou-nascuti sunt mai somnorosi si vor cere doar cateva mese in primele 24 de ore. Altii sunt mai activi si isi trezesc mamele din doua in doua ore pentru a-si satisface ei foamea. In prima zi de viata, micutul se va satura destul de repede dupa ce mama ii va oferi sanul. Unii sug maximum 5-10 minute la un san sau la ambii, iar altii, ceva mai lenesi, 20-30 de minute.

Scutecele bebelusului

In primele 24 de ore, trebuie sa te astepti cam la 4-5 scutece ude. . Tot in prima zi, bebelusul tau va face primul scaun (meconiu), care are o consistenta densa, lipicioasa si este de culoare verde inchis. Unii bebelusi fac doar un scaun in prima zi, in timp ce altii, pot face chiar si trei. Nu este nimic anormal. Pentru orice nelamurire, nu te simti jenata sa pui intrebari persoanelor avizate. Profita de faptul ca inca esti in spital si intreaba moasele sau asistentele medicale tot ce vrei sa stii despre ingrijirea bebelusului.

A doua zi dupa nastere

Dupa primele 24 de ore si pana la sfarsitul celei de-a doua zile dupa nastere, sanii tai vor fi aproape la fel de moi si nu vor suferi niciun disconfort. Cu toate acestea, s-ar putea sa simti cum se umplu si devin mai grei. O mica senzatie de neplacere vor simti sfarcurile tale in momentul in care bebelusul se va atasa din ce in ce mai tare de pieptul tau. Aceasta senzatie va disparea dupa cateva minute si nu ar trebui sa-ti provoace nicio durere. In aceasta zi, sanii tai vor produce in continuare colostru, dar la un volum putin crescut fata de ziua precedenta.

Bebelusul tau

In a doua zi dupa nastere, cel mic se va trezi mai des si va fi din ce in ce mai alert. Isi va cere dreptul la hrana mai des si va suge aproximativ 30 de minute de la fiecare san. Ar putea avea nevoie de 10-12 alaptari pe zi (zi si noapte), iar suptul lui va deveni o activitate ritmica si adanca. Trebuie sa-l mangai si sa-i arati toata afectiunea pe care i-o porti, in perioadele dintre mese, deoarece are nevoie de tot sprijinul tau pentru a se obisnui cu lumea extrauterina.

Scutecele bebelusului

In cea de-a doua zi a vietii sale, cel mic ar putea uda 7-8 scutece. Cand se trezeste verifica-i mereu scutecul, ca nu cumva sa fie murdar, deoarece in aceste 24 de ore ar putea sa faca unul sau chiar doua, trei scaune, care devin din ce in ce mai putin dense si de culoare maronie. Ca un sfat important pentru tine, incearca sa te odihnesti atunci cand bebelusul tau doarme, pentru a putea face fata noptilor lungi care urmeaza.

A treia zi

Pana la sfarsitul celor 72 de ore de la nastere, ti-ai putea simti sanii plini si grei. Nu te speria daca in momentul in care ii atingi sunt mai calzi ca de obicei. Consulta-ti medicul pentru linistea ta. In cea de-a treia zi de la nastere, unele femei experimenteaza o sensibilitate crescuta a sfarcurilor. Daca ti se intampla si tie, linisteste-te, deoarece aceasta senzatie va disparea odata cu marirea volumului de lapte. Tot acum, colostrul incepe sa se transforme in laptele de tranzitie, care este mai diluat si are culoarea galbuie sau alba, asemanatoare cu cea a smantanii. Volumul de lapte creste incet, ca raspuns al nevoilor bebelusului.

Bebelusul tau

Micutul va dori sa manance din ce in ce mai des. Cea mai mare placere a lui, in aceasta perioada, este sa stea in bratele tale si sa te priveasca, studiindu-ti fata cu mare atentie. Trebuie mentionat ca productia de materii fecale va creste direct proportional cu volumul de lapte. In aceasta zi, ii vei schimba 7-8 scutece, iar scaunele bebelusului vor avea culoarea maro sau kaki.

A patra zi

In aceasta zi, sanii tai vor fi mult mai plini, mai tari si mai sensibili decat de obicei. Laptele devine tot mai diluat, mai alb la culoare si mai abundent. Bebelusul tau va dori sa fie alaptat sau hranit cu formula de 8-12 ori pe zi.

Senzatia de sensibilitate pe care o incercau sfarcurile tale zilele trecute s-ar putea sa se reduca considerabil. Daca apare durerea in timpul alaptarii, inlatura-l pe cel mic de la san si dupa cateva secunde asaza-l la loc. In aceste 24 de ore ii vei schimba la fel de multe scutece, iau urina bebelusului va capata o culoare pala. Scaunele, de obicei, devin galbene, de culoarea mustarului, de consistenta moale si cu mici cocoloase in compozitie.

Sfarsitul saptamanii

In ultimele doua zile ale primei saptamani de dupa nastere, iti vei simti sanii plini inainte de alaptat si mult mai usori dupa „masa celui mic“, iar laptele devine alb la culoare si va curge din abundenta.

SFAT SUPERBEBE

In prima saptamana de viata, cel mic va avea nevoie de cat mai multa atentie din partea ta, asadar ia-l in brate ori de cate ori simti nevoia. Bebelusul tocmai a fost scos dintr-un mediu intunecos, caldut si relativ linistit si adus intr-o lume zgomotoasa si necunoscuta lui. Este normal sa se simta nesigur, nelinistit si stingher, iar tu esti singura care il poate ajuta sa se adapteze.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here