Cat de sigure sunt odorizantele de camera in preajma bebelusului?

Odorizantele de camera sunt produse menite sa dea un aer frumos mirositor camerei (sa improspateze) ori, dimpotriva, sa mascheze un miros neplacut. Acestea se cumpara sub diverse forme, de la spray-uri si pana la lumanari parfumate fiind produse cu eliberare continua, intrerupta sau instantanee. Ce trebuie sa stii despre odorizantele de camera folosite in preajma bebelusului?

Nu folosi niciodata spray de camera sau odorizant aproape de bebelus deoarece exista riscul ca micutul sa-l inhaleze. Incearca sa folosesti acest tip de produs doar acolo unde nu este bebelusul. De exemplu, evita odorizantele in acea zona unde se afla si covorasul de joaca al bebelusului pentru ca particulele produsului, asezate pe covor, pot veni in contact cu pielea micutului, iar ulterior in contact cu cavitatea bucala, scrie Baby Med.

Citeste si Aromoterapie pentru un somn linistit al bebelusului

Teoretic, odorizantele de camera nu sunt sigure in preajma bebelusilor, dar rar sunt suficiente in aer astfel incat sa fie direct inhalate de catre bebelus, atat timp cat ai grija cum le folosesti. Asigura-te ca faci asta cand bebelusul se afla in alta camera si totodata trebuie sa ai in vedere pe ce suprafete se depun particulele.

Opteaza pentru un produs care nu are compusi toxici, precum ftalati ori care apartine unui brand sigur pentru copii, special conceput pentru ei. O solutie clasica de aerisire si de improspatare ale camerei este metoda ferestrei deschise pret de cateva minute.

In 2014, oamenii de stiinta au descoperit ca odorizantele de camera frecvent folosite in perioada sarcinii, dar si in preajma copilului mic erau asociate cu un nivel ridicat al imbolnavirilor. In locuintele in care se folosea spray de camera zilnic, mamele erau afectate de dureri de cap cu 10% mai mult. Cele mai surprinzator lucru a fost asocierea odorizantelor de camera cu aparitia depresiei postnatale, conform Daily Mail.

Citeste si Cum amenajezi camera unui bebelus?

„Oamenii se gandesc ca folosind aceste produse chimice vor avea o locuinta mai curate si mai sanatoasa, dar mai curat nu inseamna neaparat mai sanatos. Femeile insarcinate si bebelusii de pana la sase luni de viata se confrunta, in special, cu efectele odorizantelor de camera pentru ca isi petrec aproape 80% din timp acasa”, a explicat autorul principal al studiului, dr. Alexandra Farrow.

In general, evita sa folosesti aceste produse in camera in care doarme bebelusul. Plamanii micutului sunt inca in dezvoltare, iar expunerea la aceste substante chimice nu-i aduc niciun beneficiu. Oricine dintre membrii familiei in care exista deja un istoric medical cu boli alergice sau astm ar trebui, in special, sa fie precaut in preajma bebelusului pentru ca exista riscul ca acesta sa dezvolte aceleasi conditii, scrie Nation wide children’s.

La fel ca oricare alta activitate, moderatia este cea mai potrivita alegere. Daca iti plac totusi lumanarile parfumate sau odorizantele de camera, limiteaza pe cat posibil cantitatea lor si evita expunerea lor directa.

De altfel, poti prepara un odorizant natural, fara chimicale, potrivit pentru intreaga familie. Vei avea nevoie de bicarbonat de sodiu, de uleiuri esentiale (Atentie! Recomandate de medicul pediatru) si un borcan mic de sticla care are un capac cu gauri, precizeaza Libertatea pentru femei.

Mod de preparare:

Umple borcanul cu bicarbonat de sodiu si apoi adauga uleiurile esentiale folosind sase picaturi/lingura de bicarbonat de sodiu. Asaza borcanul in camera unde vrei sa se degaje mirosul. Cand amestecul incepe sa se intareasca, acesta indica faptul ca este absorbita umiditatea.

Nu lasati recipientul la indemana copiilor, ingerarea amestecului va duce la otravire. Daca bebelusul are doar cateva zile sau saptamani de viata, asigura-te ca medicul ti-a dat permisiunea de a folosi chiar si odorizant natural de camera.

Citeste si Cum alegi mobila pentru camera bebelusului?

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here