4 mituri desfiintate despre somnul copilului

Imagine de Zinz25 de la Pixabay

Cand apare o discutie legata de somnul bebelusilor, cu siguranta se ivesc tot timpul o multime de oameni „bine-intentionati“, de ai putea spune „experti” chiar, gata oricand sa ofere sfaturi despre cele mai bune metode prin care iti poti face copilul sa doarma toata noaptea.

Cu totii am auzit tot felul de povesti legate de somnul copiilor, care, mai degraba, tind sa devina mituri. Infasatul bebelusului in timpul noptii, pentru ca acesta sa nu se agite si sa poata dormi linistit, sau lumina lasata aprinsa in camera lui, ca sa nu se sperie noaptea, sunt mituri de mult invechite, fiindca specialistii au demonstrat ca nu au niciun efect benefic pentru somnul micutului. Ba, dimpotriva. In cazul in care iti obisnuiesti copilul sa doarma cu veioza aprinsa in timpul noptii, cel mic nu va mai percepe diferenta naturala dintre zi si noapte, lucru absolut normal pentru sistemul biologic uman. Iar in ceea ce priveste infasatul, incearca sa-ti imaginezi cum te-ai simti tu daca cineva te-ar obliga sa dormi legata fedeles, multe ore, in aceeasi pozitie, iar acest lucru sa se intample in fiecare noapte. Cu toate acestea, mereu se va gasi o mama, o soacra sau o bunica care sa-ti dea tot felul de sfaturi, care mai de care mai avizate, despre cum sa-ti faci copilul sa doarma.

Astazi vom incerca sa desfiintam 4 mituri despre somnul bebelusului.

Mitul 1: „Daca iti hranesti bebelusul cu mai mult lapte sau ii pui cereale in biberon seara, inainte de culcare, va dormi mai mult pe timpul noptii.“ Specialistii in pediatrie sunt de parere ca, daca ii oferi micutului tau o masa mai consistenta seara inainte de culcare, acest lucru nu-l va ajuta sa doarma nici mai bine, nici mai mult. De fapt, una dintre cauzele trezitului pe timpul noptii este indigestia. Daca iti vei adormi bebelusul cu stomacul prea plin, cel mic va resimti senzatia de balonare, va avea gaze si nu va dormi deloc bine. Mai bine incearca sa-i oferi mai multe mese dupa-amiaza si seara devreme. Telul tau este ca micutul sa primeasca o cantitate suficienta de hrana, insa daca il alimentezi mai mult in timpul zilei, acest lucru va incuraja un somn mai lung si mai sanatos pe timpul noptii.

Mitul 2: „Daca iti vei tine copilul treaz pana mai tarziu, va obosi mai tare si va dormi neintors.“ Cand cei mici stau treji pana tarziu, organismul lor elibereaza hormonul stresului si, astfel, vor intra intr-o stare de superagitatie. De aici, ar putea foarte usor sa clacheze comportamental si sa fie, si mai greu de adormit. Iar in momentul in care vor adormi, cu siguranta nu vor avea un somn linistit pe timpul noptii.
Cel mai bine ar fi sa incerci sa-i formezi celui mic un program si o rutina zilnica de somn, atat pentru somnul de dupa-amiaza, cat si in ceea ce priveste ora de culcare seara. Pentru a afla care este intervalul orar in care copilul simte nevoia sa se odihneasca, incearca sa observi indiciile pe care chiar el ti le transmite: cascatul, frecatul cu manutele la ochi sau starea de iritare.

Mitul 3: „Unii bebelusi nu au nevoie sa doarma dupa-amiaza.“ Conform opiniei specialistilor, nici aceasta afirmatie nu este adevarata. In timp ce durata somnului de dupa-amiaza variaza de la un bebelus la altul, important de mentionat este faptul ca orice copil mai mic de un an trebuie sa doarma cel putin o data in timpul zilei.
Daca nu dorm dupa-amiaza, cei mici devin agitati din cauza oboselii excesive si nu vor avea nici pe departe un somn linistit si odihnitor pe timpul noptii. Cel mai bine, sunt de parere pediatrii, ar fi sa-ti adormi copilul la aceeasi ora in fiecare zi, folosindu-te de o mini-rutina, pentru a da nastere astfel obiceiului de a dormi dupa-amiaza.
O astfel de rutina se poate traduce prin acceptarea sunetelor casei, sunete obisnuite in timpul zilei, precum si prin ridicarea jaluzelelor sau draperiilor pentru a permite intrarea luminii naturale in camera micutului. Astfel, el va invata sa faca diferenta dintre zi si noapte, precum si dintre somnul de dupa-amiaza si cel de noapte.

Mitul 4: „Daca iti vei adormi bebelusul in brate, nu va mai dori sa doarma singur.“ Adevarul este ca micutii sunt construiti pentru a se relaxa si a adormi linistiti dupa ce sunt hraniti. In momentul in care mai sunt si mangaiati si alintati de catre mama, se vor simti mult mai in siguranta si mai increzatori. Cel mai indicat este sa-ti pui bebelusul in patut atunci cand este semi-adormit. Acest lucru il va obisnui cu ideea ca trebuie sa adoarma singur.

Important de mentionat este ca fiecare copil este diferit si unic in felul sau. Daca bebelusul vecinei doarme toata noaptea inca de la varsta de trei luni, acest lucru nu inseamna ca si al tau va dormi la fel. Fiecare are ceasul lui biologic care ii dicteaza cel mai bun si sanatos ritm.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here