Ingrijirea bebelusului: ce facem cu dermatita seboreica?

Sursa foto: Children's Skin Center

Destul de frecvent, bebelusii, in primele luni de viata, sunt afectati de o afectiune inflamatorie ce se manifesta prin leziuni cutanate suparatoare si inestetice. Problema poarta denumirea de dermatita seboreica. Dar cum ne ingrijim bebelusul si ce facem cu dermatita seboreica?

Popular cunosuta sub numele de „cojite de lapte”, dermatita seboreica este o afectiune cutanata caracterizata prin cruste (scuame) albicioase, unsuroase sau uscate.

Este una dintre cele mai comune afectiuni la nou-nascuti.

Cauzele dermatitei seboreice nu sunt cunoscute in totalitate. Se considera insa ca cele mai frecvente motive care determina iritatia pielii bebelusului sunt: folosirea unor scutece necorespunzatoare, igiena precara, experienta insuficienta a mamei, schimbarea brusca de temperatura. Unele studii sustin ca lipsa de vitamina B  sau unele infectii fungice mai pot fi printre cauzele dermatitei seboreice la bebelusi.

Umezeala si caldura locala sunt factori care favorizeaza aparitia iritatiilor produse de scutece.

Dermatita seboreica poate fi legata si de functia hormonala, iar din cauza disfunctiei acesteia pot sa apara aceste cruste.

Unii specialisti sustin ca dermatita seboreica poate fi provocata de o ciuperca numita malassezia. Aceasta se gaseste in mod normal pe piele, insa intr-o cantitate mica, iar cresterea acesteia poate duce la afectiuni ale pielii.

Nu trebuie sa te alarmezi, pentru ca dermatita seboreica este frecventa la nou-nascuti. Ea isi face aparitia in general in primele 2 luni de la nastere. In mod normal, aceasta problema dispare complet pana la 6 luni sau 1 an.

Nu este contagioasa?

Afectiunea nu este contagioasa, mancarimea este simptomul principal cel mai suparator (deseori acesta este singurul care apare, durerea apare doar ca o complicatie a leziunilor.). Fata si capul sunt zonele cele mai expuse pentru simptomatologia bolii la micuti, dar in cazuri mai severe pot fi afectate si alte parti ale corpului: scuame galbui, groase si grase pe scalp sau fata  (frunte, obraji, sprancene, urechi), eritem (tegumente inrosite), descuamarea pielii poate afecta si trunchiul, axilele, zona inghinala, spatele, lexiuni cutanate, zone ale pielii grase, uleioase, prurit (in cazuri usoare nu apare, dar daca se infecteaa, pot sa apara mancarimi), caderea parului.

Dermatita poate avea mai multe grade de severitate:

  • usoara (exfoliere a pielii si roseata pe arii restranse)
  • moderata (zone multiple afectate de roseata, scuame si mancarime)
  • severa (zonele afectate sunt extinse, inrosite, manifesta prurit si chiar durere).

Tratamentul dermatitei seboreice depinde de localizarea acesteia la nivelul corpului bebelusului. Cea de la nivelul capului este tratata cu ajutorul unui sampon special, pe corp sunt creme si unguente pe care ti le va recomanda medicul pediatru.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here