Imediat dupa nastere, nou-nascutul va fi examinat cu mare atentie de catre medicul neonatolog. Acesta va inspecta si palpa fiecare segment osos si articulatie pentru a depista eventualele anomalii. Iata ce trebuie sa stii despre afectiunile ortopedice la bebelusi.
Nasterea pe cale naturala poate fi urmata de o serie de complicatii atunci cand, din diferite motive, bebelusul este extras cu dificultate.
Pot aparea fracturi, cel mai adesea de clavicula, dar si de humerus sau femur.
In marea lor majoritate, aceste fracturi obstetricale nu necesita tratament deoarece se vindeca spontan si rapid.
O nastere laborioasa poate fi urmata de alungirea nervilor care comanda miscarile membrului superior, situatie in care acesta ramane imobil, pozitionat tipic de-a lungul corpului, cu palma in jos.
Aceasta afectiune, numita paralizie de plex brachial, necesita consult urgent de specialitate si interventie rapida de recuperare ortopedica si kinetoterapeutica.
Tot in cadrul consultului din maternitate, dar si ulterior, la consulturile periodice ale medicului de familie sau medicului pediatru, vor fi efectuate manevre pentru a depista o eventuala displazie luxanta de sold. Aceasta este o anomalie de dezvoltare a articulatiei soldului care, nediagnosticata la timp si netratata, se transforma in luxatie la varsta la care copilul se ridica in picioare si incepe sa mearga.
Examinarea bebelusului este extrem de importanta, iar atunci cand exista suspiciunea de displazie, trebuie facuta o ecografie de sold, pentru a confirma diagnosticul. Medicul ortoped poate face o serie de recomandari in acest caz. Spre exemplu, bebelusul va fi pozitionat cu coapsele indepartate – lucru realizat cu usurinta prin purtarea scutecului, va fi combatut infasatul bebelusului si, mai tarziu, utilizarea premergatorului – gesturi ce pot agrava substantial afectiunea.
Examenul efectuat la nastere
Examenul minutions efectuat de neonatolog si respectiv pediatru trebuie sa depisteze si sa diferentize malpozitiile si malformatiile piciorului. Majoritatea nou-nascutilor au malpozitii ale picioarelor. Talus valdus si metatarsus varus sunt deformatii benigne care se corecteaza spontan in timp si care beneficiaza de masaj si alte procedure de kinetoterapie. Pe de alta parte, verus equi este o malformatie a piciorului – o modificare adevarata de structura. Tratamentul se incepe de urgenta din primele zile de viata prin corectie progresiva in aparat gipsat, sedinte de kinetoterapie si interventie chirurgicala pentru alungirea tendonului achilean. Ulterior, copilul va purta orteze noaptea pana la varsta de 3 ani.