Hemangioamele sunt niste pete cutanate, rosii cu un contur variabil, frecvente in timpul primei copilarii. Hemangioamele sunt tumori benigne constituite din vase sanguine sau limfatice.
Acestea apar cam la 10% dintre nou-nascuti, devin vizibile de obicei la nivelul pielii sau aproape de suprafata pielii. Ele pot aparea oriunde pe corp si nu sunt considerate periculoase, dar inestetice. Unele dispar spontan, altele pot avea nevoie de tratament (medicamentos, laser sau chiar interventie chirugicala).
Exista mai multe forme de hemangioame, iar principalele sunt impartite in doua mari categorii: semnele din nastere vasculare si semne din nastere pigmentate.
Parerea specialistilor este ca o mare parte din angioame, in special cele tuberoasele si cavernoase, adica cele care bombeaza in suprafata si profunzime, dispar spontan pana in jurul varstei de 7 ani. Hemangioamele plane, cele cu prafata plata, fara proeminente, nu dispar spontan. Ele apar ca pete instens colorate rosu-violaceu, ca pata de vin, si majoritatea sunt dispuse la nivelul capului, uneori cu aspect mutilant pe fata.
Cel mai frecvent apar la nivelul capului si gatului, si este indicat ca micutul sa fie consultat periodic de pediatru, dermatolog sau chiar chirurg pediatru.
Atentie! Daca hemangionul pare inflamat, sangereaza, este dureros sau prezinta o leziune este necesar sa se consulte un specialist!