Dezvoltarea normala a acuitatii vizuale a ambilor ochi este esentiala in armonizarea cresterii copilului. Dezvoltarea vederii incepe in prima luna de viata si tine pana la 6-8 ani, perioada in care este esentiala depistarea problemelor vizuale pentru a putea fi corectate. Iata ce trebuie sa stii despre dezvoltarea vederii la bebelus si copilul mic.
La 1 luna bebelusul nu vede clar, el vede luminile. La 2 luni, vede intrerupt fetele, la 3-4 luni vede zambetul parintilor si culorile, rosu aprins intrigandu-l (si chiar iritandu-l) cel mai mult. La 5 luni isi vede bine parintii, la 6 luni incepe sa apuce tintit diverse lucruri, la 7 luni tine bine lucrurile in mana si le roteste. La 8 luni incepe sa faca diferenta intre fetele cunoscute si cele straine, la 9 luni isi coordoneaza miscarile si apuca lucrurile destul de precis intre degetul mare si aratator. Mai tarziu, la intrebarea unde este mama, bebelusul intoarce capul cautand-o (10-11 luni), iar la 1 an ia destul de bine orice obiect tintit. La 2 ani functiile vizuale sunt dezvoltate chiar daca acuitatea vizuala nu este inca matura, culorile puternice si umbrele inca nu pot fi bine distinse, intre 3 si 6 luni si-au atins functiile vizuale complet.
Cateva sfaturi utile pentru parinti:
- Ochii copiilor sunt foarte sensibili la lumina. De exemplu, cristalinul lor nu filtreaza ultravioletele inainte de 10-12 ani, aproximativ 75% din razele nocive ajungand la retina. De aceea, vederea lor trebuie protejata de contactul direct cu razele soarelui prin purtarea ocheloarilor incolori cu filtru UV la joaca in mediul exterior, si cu palariile cu boruri mari, care acopera ochii bebelusilor si copiilor mici.
- Copiii trebuie sa respecte niste reguli care pot preveni pe cat posibil aparitia unor vicii de refractie precum: cititul si scrisul la o distanta egala cu lungimea antebratului lor, la o lumina adecvata si intr-o pozitie confortabila, pastrarea unei distante fata de calculator de cel putin 40 cm si de cel putin 3 metri fata de televizor. Reduceti la minim timpul de expunere in fata calculatorului si televizorului in perioada de crestere.
- Un copil care pare sa nu vada bine poate avea maturara vizuala intarziata sau o problema mult mai serioasa. De aceea este bine sa fim atenti la reactiiile copilului si sa ne adresam medicului atunci cand credem ca ceva nu este in regula, cu cat mai repede, cu atat mai bine.
- Semnale de alarma la nou-nascut si copilul mic pentru eventualele probleme oftalmologice sunt: devierea permananenta sau discontinua, unilaterala sau bilaterala a globilor oculari, ticuri oculare sau spasme palpebrale (contractii involuntare ale pleoapelor), devierea vicioasa a capului (rotat, inclinat), ochi anormal de mari (buftalmici), reactie slaba sau absenta la stimuli luminosi, modificari vizibile ale corneei (a suprafetei oculare anterioare), pupila alba (leukokorie), mimica fetei modificata, cat si permanenta introducere a degetelor in ochi, lacrimarea abundenta a unuia sau ambilor ochi, midiraza fixa la imulimare, esuarea in prinderea exacta a obiectelor indicate.