Când bebelușul tău plânge, îți vine cumva firesc să îl iei în brațe și să te ridici în picioare, pentru a-l legăna, pentru a-l liniști. Acest tip de comportament este instinctiv și este determinat de feedback-ul pozitiv primit de-a lungul secolelor în care bebelușii erau liniștiți anume astfel, susțin cercetătorii.
Un studiu din 2013, publicat în Current Biology arată următoarele: „Copiii mai mici de 6 luni care plângeau și erau luați imediat în brațe de mamele acestora, care îi legănau și îi plimbau se linișteau mult mai repede din plâns, și se observa chiar și o scădere rapidă a frecvenței cardiace, în comparație cu micutii care erau ținuți în brațe de mamele acestora, care erau însă așezate”.
Și mai interesant de atât este că, acest comportament- mama care stă în picioare ca să-și liniștească bebelușul – este observat și la alte specii de mamifere, cercetătorii explicând că au văzut la acestea răspunsuri similare (ritm cardiac diminuat, liniștirea puiului).
Aceasta este o dovadă în plus că, oricât de descurajantă este maternitatea, inimile și corpurile noastre știu deja destul de multe despre ce trebuie să facă: de la felul în care vorbim cu bebelușii până la momentele în care ne „spune” intuiția, atunci când ceva este în neregulă, și multe astfel de lucruri pe care le facem fără să ne gândim prea mult și care vin cumva din adâncul nostru.
În ceea ce privește liniștirea bebelușului stând în picioare, cercetătorii au concluzionat că „răspunsul de calmare al sugarului la comportamentul mamei este un set coordonat de reglementări centrale, motorii și cardiace și este o componentă de conservare a interacțiunilor mamifer-copil”.
Bebelușul se calmează mult mai repede atunci cand mama îl ia în brațe și se ridică în picioare, se plimbă, poate chiar îl și leagănă, spre deosebire de mișcările pe care le face balansoarul electric sau alte dispozitive menite să liniștească un bebeluș.
Copilul mic preferă să fie cât mai aproape de mama, să fie purtat, să-i simtă căldura, bătăile inimii. Această, să-i spunem, „sincronizare”, îl liniștește, se simte în siguranță.