De ce bebelusul are cojite pe cap?

Nu este chiar placut sa vezi pe scalpul delicat al bebelusului tau minunat … niste cojite alb-galbui, nu-i asa? De ce bebelusul are cojite pe cap si cum poti sa le tratezi?

Se numeste dermatita seboreica infantila si este important sa stii ca este o conditie inofensiva cu care se confrunta majoritatea bebelusilor.

Acele cojite aparute pe pielea de pe capul bebelusului, in limbajul non-medical, mai au si numele de “crusta de lapte”. Aceasta apare undeva intre 2 saptamani si 3 luni si poate dura pana pe la 6-7 luni ale bebelusului. Si este un lucru destul de comun sa mai apara episoade de “cruste”, chiar si pana la varsta de 3 ani.

Citeste si: Ţine la distanţă problemele pielii

Cum o recunosti?

Unii bebelusi au pielea mai uscata in acea parte, cojile fiind asemanatoare cu matreata, la alti bebelusi, in schimb, portiunea scalpului poate fi mai “uleioasa” si poate avea cruste (mai mari ca matreata).

“Crusta de lapte” la bebelus apare atunci cand glandele sebacee produc prea mult sebum si il transforma in acele “cojite” (cruste). Alti specialisti sunt de parere ca excesul de hormoni materni sunt “transferati” bebelusului in timpul nasterii si de aceea glandele sebacee produc excesiv sebum, iar dupa ce se regleaza nivelul de hormoni in corpul bebelusului, dispar si crustele.

Nu este contagioasa si uneori poate aparea si pe sprancene, la subrat, pe nas etc.

Cum scapi de “crusta de lapte”?

Nu este nevoie sa tratezi “crusta de lapte” in vreun fel, dar porti diminua din acele coji inestetice, spaland zilnic parul bebelusului sau optand pentru un sampon special pentru bebelusi.

Pentru inceput, umezeste si maseaza delicat pielea capului bebelusului, astfel incat sa se inmoaie acele cruste. Aplica samponul si continua sa masezi delicat, apoi periaza incet acea portiune pentru a elimina cojile. Este important sa periezi cat mai delicat “partea cu problema”.

Unii parinti, inainte de baita, ii pot umezi acea parte a pielii cu ulei de bebelus, pentru a “curata” mai usor apoi cojitele.

Crusta de lapte dispare, de obicei, de la sine. Adreseaza-te medicului, daca acestea se raspandesc si in alte zone, daca pielea devine rosie, pe acel loc sau chiar supureaza.

S-ar putea sa te intereseze si: Atentie la deshidratarea in cazul bebelusului!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here