In contextul pandemiei de COVID-19 tot mai multe mamici se intreaba cat de sigur este sa-si alapteze bebelusul. Afla aici care este pozitia UNICEF cu privire la contactul apropiat dintre mama si copil in contextul COVID-19.
Potrivit UNICEF in Romania, “laptele matern ofera protectie impotriva a numeroase boli si constituie cea mai buna sursa de hrana pentru majoritatea sugarilor. Copiii alaptati au mai multe sanse de supravietuire si dezvoltare. In contextul COVID-19, nu exista nicio dovada ca boala poate fi transmisa prin laptele matern. Prin urmare, femeilor diagnosticate cu COVID-19 li se recomanda sa continue alaptarea timpurie exclusiva de la nastere pana la sase luni si, apoi, continuarea alaptarii pana la cel putin doi ani, cu luarea de masuri de precautie. Printre acestea se numara inclusiv practicarea igienei respiratorii in timpul alaptarii prin purtarea unei masti care sa acopere gura si nasul, spalarea mainilor cu apa si sapun timp de minimum 20 de secunde inainte si dupa contactul cu copilul si curatarea periodica si dezinfectarea suprafetelor pe care le-au atins. Prin urmare, o mama diagnosticata cu COVID-19 ar trebui ajutata sa realizeze contactul piele pe piele cu bebelusul ei nou-nascut, sa il alapteze in siguranta si sa stea in aceeasi incapere cu el”.
Tot conform celor explicate de Unicef, trebuie crescuta frecventa sedintelor de alaptare in cazul copiilor bolnavi, iar mama sa ia toate masurile de protectie necesare. De asemenea, mama isi poate hrani copilul cu lapte matern exprimat prim muls, respectand si in acest caz masurile de igiena (sa-si spele mainile inainte de muls, inainte de a atinge pompa de san sau biberonul).
Intensificarea protectiei, promovarii si sustinerii pentru hranirea adecvata a bebelusilor si copiilor mici este, asadar, o actiune de maxima importanta pe care personalul medical trebuie sa o protejeze chiar si in contextul COVID-19, sustine UNICEF in Romania.