Consumul de alcool în timpul alăptării afectează sănătatea copilului pe termen lung

Foto: www.babybonds.us

Consumul de alcool în timpul sarcinii poate influența negativ dezvoltarea creierul și dezvoltarea comportamentală  ulterioară a bebelușului din burtică. Consumul de alcool în timpul sarcinii, potrivit mai multor studii efectuate de-a lungul timpului are efecte adverse asupra copilului pe termen lung.

Dar care sunt consecințele consumului de alcool în timpul alăptării? Mai ales că tot felul de vorbe prinse de la genetațiile anterioară spun că, spre exemplu, ”un pahar de vin roșu ajută la sânge” sau ”dacă vei bea bere, vei avea lapte mai consistent atunci când alăptezi”. Nu, nu glumim, chiar cunoaștem multe mame care au auzit astfel de ”sfaturi” și recomadări în timpul alăptării. Și atunci, care este adevărul? O echipă de cercetători de la Universitatea din California, Riverside a efectuat un studiu în acest sens.

Cercetarea a fost făcută pe șoareci femele și puii acestora. Puii de șoareci au fost expuși la alcool (etanol) în timpul dezvoltării timpurii, iar rezultatul principal a fost că această expunere poate avea efecte adverse asupra dezvoltării lor pe termen lung (chiar până la pubertate), mai exact, este perturbată creșterea și dezvoltarea corpului, precum și a creierului puilor (dimensiuni mai mici).

Dimensiunea creierului a fost redusă la ambele vârste atât pentru puii masculi, cât și pentru puii femele.

În ceea ce privește modul în care este afectată dezvoltarea comportamentală, Kelly Huffman, autorul studiului, profesor în psihologie, a spus că testele comportamentale efectuate de echipa ei pe șoarecii expuși la alcool arată că aceștia se angajează în comportamente cu risc mai mare și arată o reglare anormală a stresului și o hiperactivitate crescută.

”Mamele ar trebui să se abțină de la consumul de alcool în timpul alăptării, până când mai multe cercetări vor fi efectuate și vor putea veni cu mai multe recomandări privind unele practice sigure în copilăria timpurie”, a spus Kelly Huffman.

Rezultatele studiului sunt publicate în Frontiers in Neuroscience.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here