Vrei să afli cum poţi reuşi în această experienţă specială, cum îţi poţi depăşi ezitările şi eventualele eşecuri? Iată în continuare câteva sfaturi menite să te ajute să alăptezi. Alăptarea necesită câteva zile sau chiar câteva săptămâni pentru adaptare. Este important să fii susţinută şi ajutată de la început dacă vrei ca totul să se desfăşoare bine şi bebeluşul tău să primească suficient lapte. În aceste condiţii, pregătirea ar trebui să înceapă încă dinainte de naştere pentru că reuşita unei alăptări depinde inclusiv de confortul naşterii şi de starea psihică în care te găseşti înainte de naştere, în timpul acesteia şi după ce nou-născutul ajunge în braţele tale. Lactaţia nu depinde de mărimea sânilor, ci de apetitul bebeluşului, el fiind cel care stimulează producţia de lapte.
Cu cât suge copilul la pietul tău mai mult, cu atât vei avea mai mult lapte. Pentru a avea o bună lactaţie, poţi mânca tot ce doreşti, fără restricţii şi, bineînţeles trebuie să te hidratezi foarte bine, în mod special să bei apă. Ceaiul, cafeaua nu sunt interzise, dar este important să fii atentă la reacţiile copilului tău. Dacă observi că după anumite alimente sau băuturi pe care le-ai consumat, copilul a manifestat dureri de burtică sau a fost agitat, este indicat să le ocoleşti ulterior sau cel puţin să diminuezi cantitatea consumată. Alcoolul este însă complet interzis. Mai trebuie să ştii că laptele matern oferă copilului tău anticorpii care îi întăresc sistemul imunitar ce îl va apăra de infecţii, în special cele ORL sau intestinale. Laptele matern este perfect adaptat bebeluşului şi evoluează în funcţie de nevoile sale.
[SFAT] În primele zile de alăptare poţi avea febră şi poţi simţi tensiuni în sâni. Disconfortul se va diminua pe măsură ce bebeluşul reuşeşte să sugă cât mai mult, de regulă de opt până la 12 ori în 24 de ore. Este la fel de important să iasă laptele din sâni deoarece în caz contrar, sânii devin tensionaţi şi se întăresc, iar copilul tău are dificultăţi în a se alimenta corespunzător. Pentru a ajuta procesul de alăptare aplică comprese calde şi masează uşor sânii în zona mameloanelor timp de câteva minute înainte de fiecare alăptare. În caz de angorjare (tensiune dureroasă), se pot aplica pe sâni comprese reci pentru a calma durerea. În astfel de situaţii poţi lua şi paracetamol.
Poziţiile de alăptare sunt numeroase. Important este ca atât tu cât şi micuţul tău să staţi confortabil şi să verifici ca mamelonul să fie apucat corect, astfel încât să sugă bine şi în egală măsură, să nu te rănească. Mai ales dacă eşti foarte obosită sau ai născut prin cezariană, nu ezita să alăptezi culcată. Nu trebuie să te temi că dacă adormi, îi faci rău copilului strivindu-l, dar în schimb, trebuie să fii atentă să securizezi patul pentru a nu exista riscul ca micuţul să cadă din acesta. Pe perioada alăptării este recomandat să nu iei medicamente şi nici anticoncepţionale decât cu avizul medicului. Dacă doreşti să te întorci la serviciu sau trebuie neapărat, încearcă să stabileşti cu angajatorul un program care să îţi permită pauze pentru alăptare sau stochează lapte la frigider, după ce te mulgi.
[SFAT] Când alăptezi, profită de momentele când copilul tău este complet treaz. Este de preferat ca bebeluşul să fie pus la sân încă de la naştere. Trebuie să înveţi să anticipezi cererile copilului tău. Oferă-i sânul copilului cât de des posibil pentru că el astfel exersează. Cum producţia ta de lapte depinde în esenţă de cererea lui, este riscant să îi imprimi un ritm anume de alăptare. Fiecare mamă are o anumită capacitate de lapte şi fiecare bebeluş are felul său de a se hrăni. În aceste condiţii, durata de alăptare este variabilă de la un bebeluş la altul şi chiar de la un moment al zilei la altul. Este dificil să cuantifici cantitatea de lapte pe care o consumă copilul tău. Important e să îi observi şi scaunele şi să îl cântăreşti cât mai des. Dacă ţi se pare că ceva nu este în regulă, anunţă medicul.