Ce trebuie sa stii despre scaunelul de masina pentru un bebelus?

Burtica iti creste, simti cum bebelusul da din manute si din picioruse jucaus acolo, te intrebi “Oare ce viitor fotbalist creste inauntru?” sau “ce piruete face micuta mea balerina in burtica?”.

Iti zambesti si continui sa te concentrezi pe tot felul de alte lucruri: “oare va fi gata la timp camera copilasului?”, “oare am ales patutul potrivit? Dar salteaua?”, “ii vor ajunge scutecele pentru primele saptamani?”, “imi place design-ul carutului, dar oare nu are, totusi, rotile prea mari?” etc. Sunt atatea intrebari si atatea ganduri iti alearga prin minte.

Stiu ca vei fi un parinte responsabil, de aceea astazi te voi intreba: “dar cu scaunelul de masina cum ramane?” Nu astepta pana in ultimul moment sa alegi un scaunel de masina. Nu neglija acest aspect, pentru ca nu, nu orice scaunel se potriveste. De fapt, specialistii sustin ca in momentul in care o femeie insarcinata a ajuns in trimestrul doi este timpul sa discute cu partenerul despre achizitionarea unui scaunel de masina pentru viitorul lor bebelus.

Iata ce trebuie sa stii despre scaunelul de masina pentru bebelus:

Cu fiecare an apar scaunele de masina pentru copii din ce in ce mai sofisticate, cu un design tot mai atractiv, cu tot mai multe elemente “extra”, care sa-i ofere confortul si siguranta copilului tau. Cu toate acestea, exista 3 tipuri mari de scaunele de masina pentru copii:

  • scaune de masina care se pozitioneaza cu spatele la directia de mers
  • scaune de masina care se pozitioneaza cu fata la directia de mers
  • inaltatoare

Stiai ca si scaunele de masina destinate copiilor sub 2 ani sunt de 3 feluri?

  • Scaunele de masina destinate exclusiv pozitionarii cu spatele la sensul de mers (in engl. “rear-facing-only car seats”)
  • Scaunele de masina cu spatele la sensul de mers, convertibile (in engl. “rear-facing convertible car seats”) – sunt cele care pot fi intoarse si cu fata la sensul de mers.
  • Scaunele de masina „3 in 1” (in engl. “rear-facing 3-in-1 car seats”) – sunt scaunele care pot fi puse si cu fata la sensul de mers si cu spatele la sensul de mers, dar care pot avea si acea inclinare care “imita” cunoscuta “scoica” pentru bebelus. Unii producatori, atunci cand vorbesc despre scaunele 3-in-1 se refera la acel “Travel system”, in care scaunelul bebelusului poate fi scos din masina si atasat direct la carut (de obicei, acest sistem este pentru un bebelus cu varsta de pana in 6 luni).

Si atunci cum alegi scaunelul de masina pentru bebelusul tau?

  • Un scaunel de masina se alege in primul rand, in functie de varsta, greutatea si inaltimea copilului. Specialistii recomanda sa fie cumparat un scaunel aparte pentru perioada de 0-2 ani si abia apoi sa treci la scaune de masina care fac multe alte lucruri.
  • Conteaza foarte mult si daca se instaleaza usor, daca reusesti sa-l instalezi singur, bineinteles si daca te incadrezi in acel “buget alocat” pentru scaunel de masina.
  • Producatorii de scaunele de masina vor promite multe, dar sunt alti factori mai importanti decat “promisiunile” acestora. Inainte de a cumpara un scaunel de masina, asigura-te ca va intruni conditiile necesare pentru siguranta bebelusului tau in cazul unui impact.
  • Nu cumpara un scaunel de masina, pana nu vezi ca se potriveste autovehiculului in care va merge bebelusul.
  • Nu cumpara un scaunel de masina pana nu ai probat/instalat scaunelul in masina sau pana nu ti s-a aratat exact cum se instaleaza (acolo, la magazin, cere toate informatiile de care ai nevoie! Este dreptul tau sa afli informatii! Este dreptul copilului tau sa fie, dupa aceea, in siguranta!).
  • Nu cumpara un scaunel de masina, daca nu ti se ofera manualul de instructiuni si garantia acestuia.
  • Nu cumpara un scaunel de masina daca acesta nu are eticheta ECE R44/04. Aceasta eticheta inseamna ca scaunul de masina respecta cerintele de siguranta de baza stabilite in standardul European de siguranta ECE R44. (Inseamna ca a fost testat in impact frontal la o viteza de 50km/h si in impact din spate la o viteza de 30km/h, folosind manechine speciale si s-a verificat nivelul de protectie oferit de acest scaun).
  • Nu cumpara un scaunel de masina “second-hand” (utilizat), daca nu se mai afla in garantie (de obicei, garantia/durata medie a unui scaun de masina este de 6 ani!) sau daca nu stii istoricul acestui scaunel.
  • Nu cumpara un scaunel de masina pana nu stii prin ce mod il vei fixa in masina: cu ajutorul centurii de siguranta din spate sau prin sistemul ISOFIX.

Citeste si: Scaunul auto pentru copii – o necesitate pentru siguranta in masina

De ce este important ca un bebelus sa fie instalat intr-un scaunel care este montat cu spatele la directia de mers?

Deoarece au existat nenumarate teste si masuratori si toti producatorii de scaunele de masina pentru copii au avut aceleasi rezultate: copilul va fi cel mai in siguranta daca va sta in pozitia respectiva: scaunel de masina instalat cu spatele la sensul de mers.

Iata de ce: cel mai periculos tip de impact este cel frontal. In caz de veti fi implicati intr-un accident rutier cu impact frontal (care este si cel mai frecvent!), craniul, coloana vertebrala si gatul bebelusului vor fi mult mai protejate daca va fi pozitionat astfel.

De aceea, alege cu intelepciune si cere toate informatiile de care ai nevoie, atunci cand alegi scaunul de masina pentru bebelusul tau. Scaunul de masina poate salva viata! Poate chiar viata copilului tau!

Drum bun si cat mai in siguranta!

Autor: Inga Stoian

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here