Ce trebuie să știi despre sângerarea vaginală după naștere sau despre eliminarea lohiilor

Photo by RDNE Stock project, Pexels

Sângerările postpartum, numite și lohiile, reprezintă o parte normală a recuperării de după naștere, indiferent că este vorba despre o naștere naturală sau despre o naștere prin cezariană. Iată ce trebuie să știi despre sângerarea vaginală după naștere sau despre eliminarea lohiilor.

La început vei simți ca și cum ai avea un ciclu menstrual mai abundent decât cel cu care te-ai obișnuit, dar după câteva zile, ar trebui ca aceste sângerări să fie mai moderate și cu timpul să fie în cantități tot mai mici.

Lohiile sunt scurgeri și sângerări vaginale după o naștere și reprezintă  combinație dintre sânge, țesut placentar, mucus și alte resturi îndepărtare de pe peretele uterului.

În prima săptămână după naștere vei observca că lohiile au o culoare destul de intensă: roșu aprins, vei avea nevoie de absorbante speciale, care sunt mai mari decât cele pentru un ciclu obișnuit. Este firesc să observi că aceste sângerări sunt mai abundente, dar și mai dense, ca și consistență, având și mici ”chegulețe”. Poți observa și că aceste eliminări sunt mai dese sau mai abundente în timpul alăptării. Cu trecerea timpului aceste sângerări vor scădea în volum, în frecvență și se va modifica și culoarea (de la roșu aprins, se va ajunge la maroniu, apoi chiar gălbui la final).

De obicei, lohiile durează chiar până la 4-6 săptămâni (uneori chiar și 8 săptămâni!) după naștere, astfel că ar fi bine să te aprovizionezi și cu absorbante și cu răbdare. Cu toate acestea, femeile care au avut o naștere prin cezariană vor avea o perioadă mai mică de eliminare a lohiilor, spre deosebire de cele care au născut natural.

Cea mai abundentă sângerare, numită lochia rubra, durează în primele două până la patru zile după naștere, potrivit babycenter.com. S-ar putea să simți în această perioadă unele crampe mai puternice, care sunt firești, fiindcă uterul continuă să se contracte și să se micșoreze. După câteva zile vei observa că sângerările –lochia serosa– care sunt ceva mai moderate, mai puțin abundente (ca la un ciclu obișnuit) și lc ulaore vor fi diferite, de un roșu mai puțin aprins. Această etapă ar dura cam până la 10-14 zile după naștere, fiind urmată de lochia alba, când sângerătile sunt mai rare, mai mici în volum și dese ori sunt mai mult rozalii, gălbui, albicioase.

Atenție la infecții în perioada postpartum! Riscul apariției unei infectii uterine în acestă perioadă este crescut și se produce prin migrarea germenilor de la nivelul vaginului, prin col, în cavitatea uterină. Specialișii recomandă utilziare absorbantelor, evitarea tampoanelor și o igienă riguroasă a zonei perineale.

Simptomele la care ar trebui să fim atente și ar însemna că trebuie să mergem la medic sunt: stările febrile, frisoanele, astenia, durerile dese de cap. Uterul este mai mare decât ar trebui să fie în mod normal în acestă perioadă a lăuziei, este dureros la palpare, iar lohiile au o culoare și un miros diferite față de normal.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here