Una dintre cele mai cautate informatii atunci cand este vorba despre ingrijirea bebelusului este despre alimentatia micutului. Dar ce inseamna alimentatie corecta pentru un bebelus sanatos?
Pentru cel mai bun start in viata se recomanda alaptarea exclusiva la san pana la cel putin 6 luni, iar daca este posibil chiar si in paralel cu introducerea in dieta a alimentelor solide. Laptele matern contine toti nutrientii esentiali unei cresteri sanatoase, in proportii ideale, adaptate nevoilor micutului in functie de diferitele etape de dezvoltare si chiar de diferitele momente ale zilei.
Dezvoltarea neuropsihica a copilului hranit natural este superioara datorita continutului optim de acizi grasi polinesaturati si de metabolitii cu lant lung ai acestora, cu rol unic, intre altele, in perfectionarea functiei neurologice. Acizii grasi din laptele matern sunt foarte bine absorbiti de catre nou-nascuti – 85-90% din grasime este asigurata prin alaptare, de aici contributia laptelui matern la dezvoltarea IQ-ului copilului.
Creierul are in compozitia sa 60% grasime si cea mai mare parte din ea se asimileaza in ultimul trimestru de sarcina si in primele saptamani de viata ale micutului. Cercetarile din ultimul deceniu demonstreaza totodata si o acuitate vizuala mai mare in randul copiilor alaptati si efecte pozitive asupra simtului auditiv. In plus, legatura afectiva dintre mama si copil are consecinte pe termen lung asupra sanatatii psihice a copilului.
Unii cercetatori emit chiar ipoteze privind posibila legatura dintre lipsa alimentatiei naturale si tulburarile ulterioare de comportament ale copilului.
- Creierul nou-nascutului la termen reprezinta 10% din greutatea acestuia, dar consuma 44% din totalul cheltuielilor energetice bazale, comparativ cu creierul unui adult care cantareste 2% din greutatea acestuia si consuma numai 19% din totalul cheltuielilor bazale.
- La nastere, circumferinta craniana masoara, in medie, 35 cm, ea crescand cu 10-12 cm pana la varsta de 1 an. Pentru a mai adauga circumferintei craniene inca 10-12 cm (dupa varsta de 1 an), vor fi necesari inca 17 ani! Asadar, in aceasta perioada de crestere cerebrala masiva este esential ca bebelusul sa beneficieze de o nutritie echilibrata, orice perturbare nutritiva putand avea efecte negative in viitor.
Dupa incheierea perioadei de alaptare, copilul va trebui sa isi asigure necesarul de nutrienti si din alimentatia solida. Este bine ca mama sa alapteze cat mai mult timp, insa in cazul in care acest lucru nu mai este posibil se recomanda folosirea unei formule de lapte special adaptate.