Cat timp iti va lua pana cand se vor echilibra hormonii, dupa nastere?

In timpul sarcinii, corpul tau trece printr-o multime de schimbari pentru a te ajuta sa te pregatesti mai bine pentru momentul nasterii. Multe dintre aceste schimbari se refera la producerea hormonilor si, mai bine spus, la nivelurile hormonale diferite. Ce trebuie sa stii este ca aceste schimbari iti pot pregati corpul fizic si, mai ales, pot avea un impact asupra starii tale emotionale. Si atunci, s-ar putea sa te intrebi: dar ce se va intampla cu fluctuatia hormonala in saptamanile de dupa nastere? Iti explicam aici mai multe.

Schimbarea hormonala in timpul perioadei de sarcina

Corpul unei femei gravide produce diferiti hormoni, in timpul sarcinii, pentru a-o ajuta si pentru a-o pregati in fata momentului nasterii. Totodata hormonii, si in perioada postnatala, pot influenta activitatile zilnice.

Relaxina este un hormon secretat de ovare, de placenta, de tesutul mamar. In timpul sarcinii relaxina inhiba contractiile musculare, prevenind astfel o nastere prematura, in timp ce la sfarsitul perioadei de sarcina acest hormon iti relaxeaza corpul deschizand si usurand canalul de nastere, potrivit Flo Health.

Citeste si Hormoni sarcina. Înţelege schimbarile din corpul tau!

Deoarece relaxina slabeste ligamentele si musculatura corpului, te poate suprasolicita in timpul activitatilor fizice. Chiar si dupa nastere, relaxina se mentine inca activa si poate dura pana la cinci luni pana cand corpul tau sa-si gaseasca stabilitatea.

Prolactina este hormonul care stimuleaza productia de lapte din corpul tau. Totodata iti poate influenta comportamentul, metabolismul, sistemul imun si circuitul lichidelor in organism, ceea ce poate explica retentia de apa, dupa nastere.

Oxitocina este un alt hormon care joaca un rol important in timpul travaliului si alaptarii. Potrivit Medlife, este un potential stimulator pentru contractiile care dilata colul, ajutand asltfel fatul sa inainteze. Cand nivelul de oxitocina este crescut, contractiile puternice duc la desprinderea si eliminarea placentei, reducand astfel sangerarile si micsorand riscul unor hemoragii dupa nastere. In timpul alaptarii, oxitocina usureaza productia de lapte mamar.

Progesteronul si estrogenul sunt alti doi hormoni foarte importanti. In practica, femeilor care isi doresc sa ramana insarcinate, doctorul le poate prescrie suplimente cu progesteron si estrogen pentru a le facilita sarcina. Totodata nivelurile acestor hormoni, din timpul sarcinii, sprijina cresterea fatului si schimbarile corporale ale viitoarei mamici.

Estrogenul, dupa sarcina, ramane la acelasi nivel inalt, ceea ce se va numi dominanta de estrogen. Este firesc sa ai fluctuatii in ceea ce priveste starile tale emotionale sau sa plangi fara un motiv anume. Odata ce iti vei seta o noua rutina si atunci cand vei incepe sa te conectezi cu bebelusul tau, crizele de plans se pot diminua sau ameliora in cateva saptamani.

Citeste si Oboseala, in saptamanile dupa nastere. Cum te vei descurca cu ea?

Care sunt simptomele dezechilibrului hormonal, dupa nastere?

Exista, dupa nastere, ceea ce se numeste „Baby blues” sau tristetea nasterii, potrivit Sfatul medicului. In loc de bucurie, poti resimti o stare de anxietate, de neliniste, de tristete si poate fi intalnita la aproximativ 50% dintre mame, dupa nastere. De altfel, poate dura de la cateva ore la cateva zile urmand sa dispara de la sine. Pe langa aceste simptome, ale „Baby blues”, te mai poti confrunta cu:

  • Crestere in greutate;
  • Stari de oboseala;
  • Dureri de cap;
  • Lipsa de somn.

Dezechilibrul hormonal iti poate afecta starea de bine si poate exista posibilitatea de a te confrunta cu depresia si cu anxietatea. Fiecare mamica este unica in felul sau, iar timpul pentru echilibrarea hormonilor poate varia, asa ca da-ti timp suficient si ai rabdare cu tine insati.

De exemplu, daca te confrunti cu stari de iritabilitate, de oboseala sau de stres, poti cere ajutorul membrilor de familie sau prietenilor apropiati pentru a te ajuta in responsabilitatile cu cel mic. Daca ai nevoie de timp liber doar tu cu tine, cere ajutorul partenerului de cuplu pentru a ramane el cu bebelusul pana cand tu poti lua, intre timp, o gura de aer. Doctorul iti poate prescrie sau recomanda suplimente sau remedii naturiste pentru reglarea hormonala naturala, pe langa adoptarea unei alimentatii sanatoase si a odihnei.

Simptomele dezechilibrului hormonal se pot manifesta aproximativ intre sase si opt saptamani, dupa nastere. In privinta alaptatului, hormonii specifici vor fi inca acolo, in tot timpul alaptarii.

De altfel, este necesar sa fii constienta de semnalele unei eventuale depresii postnatale. Daca simti ca simptomele descrise mai sus sunt coplesitoare si mult mai intense, ca iti pot atrage atentia de la responsabilitatile cu cel mic, cere ajutorul unui specialist.

Conform Nourishing Radiance, iata ce trebuie sa stii despre simptomele fluctuatiei hormonale, dupa nastere:

Transpiratia din timpul noptii

Este firesc sa ai aceste stari in primele saptamani dupa nastere. Cere sfatul unui specialist atunci cand starile de transpiratie din timpul noptii se mentin mai mult de o luna, de la nastere. Tot ce poti face este sa te hidratezi mereu, sa dormi intr-o camera racoroasa, la o temperatura potrivita confortului tau sau poti consuma seminte de in pentru a-i da un impuls hormonului estrogen.

Caderea parului

Observa daca acea cadere a parului persista pentru o lunga perioada de timp dupa nastere, inclusiv daca observi caderea parului si in alte zone ale coprului, chiar si la nivelul sprancenelor.

Scaderea libido-ului

Este firesc ca dorinta sexuala, in primele luni dupa nastere sau chiar si dupa un an, sa fie scazuta. In schimb, daca intampini durere in timpul actului sexual, in primele luni dupa nastere, sau daca pe langa libido-ul scazut simti si stari de tristete, anxietate sau de coplesire, cere ajutorul specializat. Ai grija si de relatia ta de cuplu acordand, mai mult, un schimb de atentie si de intelegere, doar intre voi doi.

Citeste si Anxietatea si sarcina: mesajul mamelor care au trecut prin asta

Autor: Andreea Borcila

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here