În cadrul campaniei „Fiecare pui cu lăpticul lui” câțiva specialiști au oferit mai multe informații despre alăptare și dacă este potrivit laptele de origine animală pentru un bebeluș.
Iată ce răspunsuri au oferit specialiștii:
INVITAT: Dr. Amelia Dan, medic primar pediatru
Sunt Dr. Amelia Dan și am 35 de ani de exeperiență ca medic pediatru. Dragă mămică, vreau să îți spun doar atât: Fiecare pui cu lăpticul lui!
- Un studiu* arată că 24% dintre mamele din România le dau copiilor până într-un an lapte de vacă. Multe consideră că acesta este natural și sănătos. Este laptele de vacă potrivit pentru bebeluș?
Evident, laptele matern este cel mai bun pentru bebeluși. Compoziția laptelui de vacă nu este potrivită pentru sistemul digestiv al bebelușilor. Laptele de vacă este greu de procesat și de către rinichii copilului mic și nu are nutrienții necesari copilului la această vârstă. În plus, dacă laptele nu este cumpărat din sursă sigură de calitate, poate proveni de la vaci bolnave, hrănite cu nutrețuri concentrate și antibiotice sau mulse în condiții precare de igienă. În cei 35 de ani de experiență ca medic pediatru am văzut multe infecții digestive. Atunci când bebelușul nu mai primește lapte matern, el trebuie să primească formulă de lapte adaptată vârstei lui, care este îmbogățită cu vitamine, minerale și acizi esențiali în cantiatea corectă.
- De la ce vârstă poate intra laptele de vacă în alimentația copiilor?
Laptele de vacă poate fi introdus în perioada de diversificare a alimentației, doar în preparate – de exemplu, brânzică de vaci de casă, făcută din iaurt, care se poate da după vârsta de 6 luni. Laptele de vacă poate fi introdus ca atare în meniul copiilor abia după vârsta de 3 ani, când putem fi siguri că distemul digestiv îl poate prelucra.
INVITAT: Dr. Laura Matei – medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice
Sunt Dr. Laura Matei și sunt specialist în diabet, nutriție și boli metabolice. Aș vrea ca mamele să știe: Fiecare pui – cu lăpticul lui!
- Care sunt nevoile nutriționale ale sugarilor și de ce este important să primească alimentația corectă?
Sugarii au nevoi nutriționale speciale, care sunt acoperite în primele 6 luni de viață de laptele matern, dacă este alăptat exclusiv. În situația în care mama nu poate alăpta sau se întrerupe alăptarea, varianta optimă pentru bebeluș este formula de lapte potrivită grupei lui de vârstă, administrată la recomandarea medicului. Laptele de origine animală (de vacă, de capră sau măgăriță) poate provoca mari probleme de sănătate bebelușilor, nefiind bine tolerat de sistemul lor digestiv și de rinichii lor – încă imaturi.
- Ce pot face mamele care nu mai alăptează și ai căror copii au o creștere sub normalul vârstei din cauza nutriției inadecvate?
Laptele praf formulă pentru sugari se acordă gratuit, pe bază de prescripție medicală eliberată de medicul de familie, numai pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern și care se încadrează în următoarele criterii:
- mame care prezintă contraindicații ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficiență renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV etc.),
- copii sănătoși la care se constată o creștere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei), datorită absenței sau insuficienței cantitative a laptelui matern.
- copil adoptat sau aflat în familie de plasament;
- cu mamă decedată.
INVITAT: Prof. Dr. Simona Vlădăreanu – medic primar neonatologie
Sunt Dr. Simona Vlădăreanu – am văzut mii de copii din primele momente după venirea lor pe lume. Și vreau să vă reamintesc, dragi mămici: Fiecare pui – cu lăpticul lui!
1. Care sunt beneficiile laptelui matern pentru copii?
Laptele matern este steril, ușor digerabil și servit mereu la temperatura optimă pentru bebeluș. El are în compoziție substanţe care facilitează funcţionarea optimă a organismului bebelușului și îl protejează de infecţii microbiene, virale și micotice prin imunoglobulinele si enzimele pe care le conține, stimulând, în același timp, imunitatea proprie a bebelușului. În plus, este personalizat pentru fiecare copil în parte, schimbându-și compoziția și adaptându-se nevoilor bebelușului.
2. Care sunt riscurile pentru un sugar hrănit cu lapte vacă sau de capră/măgăriță înainte de vârsta de 1 an?
Copiii sub un an care primesc lapte de vacă, sau alte tipuri de lăpturi animale (de capră, de măgăriță) sunt în pericol de a dezvolta afecțiuni severe, începând de la alergia la proteina laptelui de vacă, care se manifestă prin reacții cutanate și probleme digestive, până la anemie feriprivă sau serioase probleme renale. Unele studii leagă introducerea timpurie a laptelui de vacă în alimentația copiilor de și de riscul de diabet de tip 1. Laptele de vacă are concentrații prea mari de proteine și minerale pentru un bebeluș, dar este lipsit, în schimb, exact de acei nutrienți esențiali pentru dezvoltare la această vârstă.
INVITAT: Mirela Păcălici, consultant în alăptare
Dragă mămică, informează-te despre alăptare încă înainte de naștere și cere sfatului unui conslier în alăptare pentru a depăși orice eventuale probleme. Cel mai bun lapte pentru un bebeluș este laptele mamei lui. Fiecare pui, cu lăpticul lui!
1. Cât de importantă este alăptarea nou-născutului?
Laptele matern are numeroase beneficii dovedite și este cea mai bună hrană pentru bebeluș. Tocmai de aceea, Organizația Mondială a Sănătășii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni și continuarea ei, în paralel cu diversificarea alimentației, până la vârsta de 2 ani.
2. Care sunt cel mai frecvente provocări întâlnite în alaptare și ce le recomandați mamelor să facă în aceste situații?
Alăptarea nu ar trebui să fie o provocare, dacă mama are sprijinul necesar și inițierea alăptării se face încă din maternitate și corect. Angorjarea sânilor, mastita, mameloanele plate sau omblilicate pot pune probleme, dar acestea pot fi depășite ușor, cu sprijinul consilierilor în alăptare. Cu toate acestea, sunt multe situații și contexte specifice în care mamele nu mai pot sau nu mai vor să alăpteze. În aceste cazuri, le recomand mamelor să ceară sfatul medicului pediatru, pentru a găsi formula la lapte potrivită pentru bebelușul lor. Laptele de vacă este potrivit pentru puiul de vacă, nu pentru puiul de om – Fiecare pui cu lăpticul lui😊!