Caderea parului este normala la bebelusi si se manifesta in primele sase luni de viata ale micutilor. Majoritatea nou-nascutilor se pot naste fara par sau il pot pierde imediat dupa ce s-au nascut. Acesta este un proces fiziologic normal care precede cresterea permanenta a parului la copii si nu necesita ajutorul unui specialist. Insa, atunci cand pierderea parului vine la pachet cu alte simptome, precum roseata, inflamatia, mancarimile, febra sau scaderea apetitului, este nevoie sa te prezinti la medicul specialist pentru a primi cele mai bune sfaturi in ceea ce priveste sanatatea micutului tau.
Caderea parului dupa varsta de sase luni sau pierderea semnificativa a parului bebelusilor in primele sase luni pot avea cauze diferite, potrivit Mom Junction:
Frecarea constanta
Bebelusii isi petrec mare parte din timp asezati pe spate sau pe burtica, de aceea este firesc ca parul, mai precis, capsorul bebelusilor sa vina in contact cu suprafete diferite. Insa, atunci cand aceasta actiune este repetata constant, poate duce la frecare si, implicit, la caderea parului. Acest tip de cadere a parului mai este denumita, in termeni medicali, si alopecia traumatica, iar daca factorul cauzator nu este oprit exista riscul distrugerii permanente a foliculilor parului, scrie dermestet.ro.
In acest caz, caderea parului inceteaza atunci cand bebelusul isi petrece mai mult timp asezat in fundulet decat intins pe spate sau pe burtica.
Citeste si Cele mai bune pozitii de tinut bebelusul in brate
Infectii ale scalpului
Tinea capitis sau pecingine este o ciuperca sau infectie fungica care ataca scalpul. Totodata este o boala contagioasa care afecteaza mai mult copiii cu varsta de pana la zece ani, dar poate aparea si la adulti. Atunci cand scalpul se imbolnaveste cu aceasta ciuperca, anumite zone paroase ale capului se vor transforma in zone cu chelie, potrivit cadereaparului.info.
Foliculita reprezinta inflamatia foliculilor pilosi. Este asemanata cu acneea, avand caracteristicile acesteia: zona rosie, inflamata la baza firului de par. Totodata poate contine puroi si poate da senzatii de mancarime.
Dermatita seboreica este o afectiune a pielii, fiind localizata in zonele bogate in glande sebacee, printre care si zona scalpului. Aceasta afectiune se manifesta sub forma unor coji albicioase, unsuroase sau uscate care se fixeaza pe firele de par si care provoaca senzatii de mancarime. De aseemenea, dermatita seboreica poate produce caderea temporara a parului.
Alergiile
Reactiile alergice ale bebelusului pot duce la pierderea parului. De exemplu, micutul poate fi alergic la uleiul de masaj aplicat in zona capsorului. De altfel, un tip de eczema, aflata la nivelul scalpului, care este comuna bebelusilor este dermatita seboreica.
Tractiunea constanta a parului
Daca bebelusul se joaca des cu parul ori daca exista un fratior sau o surioara care trage mereu de parul micutului, atunci s-ar putea sa duca la pierderea podoabei capilare. Smulgerea repetata a parului atat din zona scalpului, cat si din alte zone a corpului, cum ar fi zona bratelor sau picioarelor, este denumita in literatura de specialitate tricotilomania, una dintre cele mai dure boli psihice.
Aranjarea abuziva si dura a parului
Cozile prinse foarte strans sau coafarea parului, intr-un mod agresiv si rigid, poate provoca pierderea firelor de par. De obicei, nu e cazul bebelusilor.
Citeste si Infasam sau nu bebelusul? Asta-i intrebarea!
Stresul
Stresul provocat, in urma anumitor afectiuni, poate duce la caderea parului. De pilda, tratamentul urmat in cazul cancerului cauzeaza pierderea firelor de par in ceea ce-i priveste pe bebelusi si pe copiii mici.
Cum iti dai seama ca micutul tau pierde o cantitate semnificativa de par?
Sunt semnale diferite pe care le poti avea in vedere, printre care:
- excesul de par tinut, fizic, in mana;
- fire de par gasite atat printre jucarii, cat si in patut;
- fire de par ramase printre degete atunci cand mangai capsorul bebelusului;
- observi „petice” goale pe capsorul micutului;
- observi zone rosii, inflamate pe scalpul bebelusului.
Caderea parului la bebelusi este o etapa fireasca din viata micutului si nu este nevoie sa apelezi la ajutorul medicului. In schimb, este recomandat sa te prezinti imediat la medicul specialist daca, pe langa pierderea parului, bebelusul prezinta si alte simptome, precum senzatiile de mancarime, roseata, inflamatia, „scalpul cu cruste”, lipsa apetitului, febra, subtierea rapida a parului, tragerea repetata a parului etc.
Cand vine vorba despre bebelusul mai mic de sase luni, poti reduce riscul de pierdere a parului sau macar poti incetini acest proces, tinand cont de o anumita rutina:
Foloseste un sampon pentru bebelusi delicat si de calitate. Poti spala parul micutului cel putin o data la doua zile.
Evita strangerea parului prea mult sau prea agresiv.
Asigura-te ca prosoapele si hainele bebelusului sunt intotdeauna curate. De obicei, infectiile fungice apar in urma contactului cu haine sau cu alte materiale murdare. Totodata spalarea mainilor este importanta pentru a preveni infectarea la nivelul pielii.
Observa daca bebelusul tau este alergic la anumite produse.
Cu cat copilul va creste, cu atat va avea un par puternic si dens fiind mai putin predispus la caderea parului.
Citeste si Acneea infantila nu trebuie confundata cu eczema sau cu acneea neonatala
Autorul: Andreea Borcila