Deja al tau bebelus nu mai stie ce inseamna sa stai intr-un singur loc. Poate merge oriunde ii este atrasa atentia. Mai mult, vei observa ca micutul incepe sa exerseze genuflexiunile. In timp ce sta in picioare, sprijinindu-se cu mainile de grilajul patutului sau de orice ii poate fi de ajutor, isi va flexa genunchii pentru momentul in care va invata sa se aseze de unde s-a ridicat. Foarte curand, vei vedea ca se va tine cu o mana de ceva si se va apleca, flexandu-si genunchii, pentru a ajunge cu cealalta mana la o jucarie.
Cand micutul refuza mancarea
In jurul varstei de opt luni, al tau bebelus probabil ca va refuza sa mai fie hranit cu mancare pasata din borcanel, deoarece vrea sa se hraneasca singur. Fiindca a invatat cum sa apuce un obiect intre degetul mare si cel aratator, va dori sa faca acelasi lucru si cu mancarea. La aceasta varsta, cel mic prefera alimentele solide, deoarece invata sa inghita diferite texturi si experimenteaza procesul de a manca. Nu poate folosi tacamurile, fiindca este prea mic deocamdata si nu isi coordoneaza bine miscarile. Mancatul cu mana este mult mai usor si mai distractiv. Daca vei observa ca piticul nu mai vrea sa-i dai tu cu lingurita, gandeste-te la cateva alimente pe care i le poti oferi spre degustare si care nu fac prea multa mizerie, precum bucatele marunte de carne foarte bine fiarta, bucati mici de macaroane sau paste bine gatite ori piure de avocado sau banane. Nu-i bai ca mananca cu mana si se mozoleste tot. Chiar acest lucru ii place.
De ce nu doarme?
Si s-a intamplat ca micutul sa doarma foarte bine in timpul zilei si, cu toate acestea, sa stea treaz pe timpul noptii? Uneori, o problema biologica poate disturba somnul copilului. Specialistii sunt de parere ca problemele cel mai des intalnite sunt astmul, refluxul gastro-esofagian si apneea. Bebelusii care sufera de una dintre aceste trei afectiuni se pot trezi in timpul noptii din cauza acceselor de tuse (astm), din cauza faptului ca sucurile gastrice se intorc din stomac catre esofag (reflux gastro-intestinal) sau din pricina sforaitului (apnee).
Dermatita atopica
Dermatita atopica este o afectiune a pielii care poate aparea oricand la bebelus si afecteaza in jur de 10% dintre copii. Majoritatea cazurilor nu sunt severe, iar aceasta afectiune dispare cu timpul. La aceasta varsta, poate aparea atunci cand pielea delicata a bebelusului vine in contact cu suprafetele plane pe care cel mic merge de-a busilea sau se taraste. De asemenea, poate fi cauzata de o alergie alimentara. Simptomele sunt urmatoarele: mancarime a pielii, scorojirea pielii in zonele afectate (de obicei, nu este afectata zona scutecului), in unele cazuri mici basici care contin foarte putin lichid, urmate de infectie. Daca suspectezi ca bebelusul tau are o dermatita atopica, cere sfatul medicului, care iti va prescrie cel mai bun tratament. De obicei, este vorba despre unguente cu cortizon, antihistamine (pentru mancarimi) sau antibiotic (pentru infectii). In cazul in care problema nu este severa, fa-i micutului bai de doua, trei ori pe zi, dupa care unge-l cu lotiuni speciale pentru pielea sensibila a bebelusilor. Imbraca-l in haine lejere din bumbac, material care permite pielii sa respire si evita alimentele la care stii ca ar putea fi alergic.
Nu uita!
La sfarsitul acestei saptamani de viata, bebelusul tau va cantari aproximativ 8.200 de grame si va masura circa 70 de centimetri in lungime. Inainte de a inchide orice usa in urma ta, asigura-te ca manutele copilului sunt la loc sigur, in niciun caz printre crapaturi sau la tocul usilor. Cel mic nu constientizeaza deocamdata pericolul in ceea ce priveste actiunile sale, motiv pentru care trebuie sa fii tot timpul in alerta.