Bebelusul isi dezvolta simturile treptat

Imagine de Марина Вельможко de la Pixabay

Cu siguranta ca, imediat ce ai nascut, ti-ai luat bebelusul in brate, curioasa sa il studiezi si sa-i arati toata dragostea ta, dar nu stiai exact daca si cum te percepe nou-nascutul.

Desi simturile unui bebelus incep sa se dezvolte inca inainte de a se naste, in primele saptamani de viata lucrurile nu sunt „foarte bine puse la punct“, dar vestea buna este ca acestea ajung aproape de maturizare pana in jurul varstei de patru luni.

Din aceasta cauza, informatia receptata de copil nu va reprezenta decat partial realitatea. Inca de la nastere, bebelusul este capabil sa perceapa diverse senzatii prin auz, vaz, gust, simt tactil si olfactiv, reusind astfel sa perceapa universul care il inconjoara.

Prin intermediul simturilor, bebelusul testeaza senzatii si comunica cu anturajul. Micutul reactioneaza la atingere si la contactul cu lumea exterioara, prin intermediul pielii, iar explorarea obiectelor din lumea inconjuratoare se va face folosindu-se simtul tactil al buzelor si al limbii si nu pe cel al palmelor.

Din punct de vedere vizual, copilul poate percepe din ce in ce mai mult distant a dintre el si un anume obiect indicat. Auzul, de asemenea, devine mult mai ascutit, iar copilul este capabil sa faca distinctia intre voci cunoscute.

Este varsta imitatiei, iar copilul va incerca sa reproduca sunete auzite des si sa intoarca capul in directia din care acestea se aud. Gura ramane sursa de baza cu ajutorul careia copilul percepe lumea inconjura toare.

Micutul descopera lumea gradat

Pe masura ce bebelusul tau capata control asupra capului, el va incerca din ce in ce mai mult sa si-l tina ridicat si sa si-l rotesca in directia sunetelor, facandu-i mare placere sa stea pe burta sau sa se rostogoleasca de pe spate pe burta.

In jurul varstei de cinci luni, incep tentativele de mers de-a busilea, iar la varsta de sase luni copilul este capabil sa isi mentina pozitia in sezut. Obtinerea controlului asupra propriului corp necesita eforturi intensive.

Incepand cu varsta de doua luni, bebelusul devine constient de propriile maini si incepe sa le cerceteze cu interes, la inceput doar bagandu-le in gura.

Coordonarea mana-ochi incepe sa apara treptat, pe masura ce mainile ii apar tot mai des in campul vizual, iar pe masura ce va lovi diferite obiecte, va face si corelarea intre miscarea obiectelor si cauza declansatoare a miscarii, adica mainile.

Pe masura ce incepe sa vada mai multe obiecte in jurul sau, va deveni din ce in ce mai interesat de ele. De asemenea, obiectele ascunse partial incep sa ii atraga atentia, pentru a le descoperi.

Un important exercitiu pentru bebelus este acela se a-l stimula sa isi dezvolte memoria. Cel mai usor poti face acest lucru ascunzandu- i o jucarie si provocandu-l sa o descopere.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here