Alaptatul e ca un job part time (desi multe mame ar spune ca e chiar „cu norma intreaga!”): ocupa destul de mult timp, cu toate acestea te poate “lasa” sa faci si alte lucruri, este o activitate placuta si in acelasi timp, una care te consuma. Mamicile experimentate sustin ca este esential sa fii pregatita cu tot „echipamentul” necesar si sa-ti creezi un spatiul special si cat mai confortabil. Alaptezi? Afla aici cum sa-ti creezi propriul spatiu magic!
Citeste si: Beneficiile alaptarii la san
Cum sa-ti creezi propriul sanctuar? Iata cateva sfaturi de la alte mame mai experimentate, pentru a-ti crea cel mai bun spatiu magic pentru sedintele de alaptat:
- Ai nevoie de un loc unde te-ai simti confortabil si unde puiul tau s-ar simti in siguranta. Si neaparat, undeva unde sa ai cat mai multe la indemana, scrie babycenter.com.
Spatiul tau magic unde iti alaptezi bebelusul poate fi in camera lui sau intr-un orice colt al casei unde te simti bine: langa un geam unde poti avea o priveliste incantatoare, cu multa lumina sau, din contra, unde poti diminua lumina, poti trage jaluzele, poti inchide usa. Locul unde iti alaptezi bebelusul poate fi in mijlocul sufrageriei, unde poti cere ajutorul celor care se afla in preajma, unde poti avea un partener de discutie sau poate fi in cea mai linistita camera din casa, unde sa ai parte de mai multa intimitate si unde poti sta doar cu puiul tau mic.
Citeste si: Cele mai frecvente intrebari legate de alaptare
- Un fotoliu balansoar cu suport pentru picioare sau orice fotoliu, pe care cu doar cateva ajustari il poti transforma in cel mai confortabil loc pentru tine si bebelus.
“Pentru mine cel mai comod a fost sa stau in pat si sa-mi ridic picioarele, din cand in cand, pe masuta de cafea”, “Alaptatul a fost un pretext bun pentru a-mi cumpara un fotoliu cu mecanism de masaj si dispozitive de inclinare”, “Si un scaun poate fi bun, atata timp cat are cotierele mai joase”, au scris mamicile pe babycenter.com.
- Suportul lombar este important: asigura-te ca spatele se afla intr-o pozitie confortabila.
- Suport pentru brate: fie este vorba despre cotierele fotoliului, de perna speciala pentru alaptat (e in forma de covrig mare) sau iti aranjezi 2 perne astfel incat sa-ti sustina bratele si bebelusul pentru toata sedinta de alaptare.
- Asigura-te ca ai la indemana cateva lucruri de care s-ar putea sa ai nevoie in timpul alaptarii:
“Atunci cand alaptam aveam mereu langa mine o sticla cu apa, un bol cu cateva gustari (un mar, biscuiti integrali, nuci etc), museline (prosopele mici pentru cand regurgiteaza bebelusul), o carte, telecomanda de la televizor, telefonul etc”
“Aveam grija mereu sa am un pahar cu apa si ceasul langa mine, ca sa stiu cat timp dureaza alaptatul”.
“Pe masuta aveam crema si aparatoarele pentru mameloane, dischetele pentru san, servetele uscate, servetele umede, carti de citit, o paturica sa ma invelesc la picioare, daca mi se face frig, precum si unghiera pentru bebelus, el era preocupat sa manance, in timp ce eu ii pot taia, cu grija, unghiutele”.
“Ascultam muzica sau ma uitam la filme, atunci cand alaptam” au fost recomandarile mamicilor, pe acelasi site.
Autor: Inga Stoian
Citeste si: Cat de des alaptezi bebelusul?