Alăptatul este un proces care se învață, dar este nevoie și de multă răbdare

Sursa foto: bfcaa.com

Maternitatea este frumoasă, dar poate fi și destul de copleșitoare, mai ales pentru o proaspăta mamă. Maternitatea înseamnă o etapă nouă, care aduce multe schimbări, iar unele mame o compară cu o cursă contra cronometru, pentru că ai mereu tot felul de sarcini de făcut și treburi zilnice care par să nu se mai sfârșească, ca să nu mai spunem că și lipsa somnului are un impact major în toată această ecuație.

Proaspetele mame au tot felul de griji, iar una dintre acestea chiar la început de drum într-ale maternității este alăptarea. Îți vom oferi mai jos câteva sfaturi și informații, dar ideea principală cu care am dori să rămâi la final este aceasta: alăptatul este un proces care se învață, dar este nevoie și de multă răbdare.

În primul rând, reține: pentru ca bebelușul să fie hrănit bine și îngrijit bine, și mama trebuie să se asigure că mănâncă bine, se hidratează din plin și are grijă de nevoile sale.

OMS și UNICEF recomandă ca toate mamele și nou-născuții să aibă parte de acea primă oră magică, care poate ajuta enorm la stabilirea conexiunii dintre mama și copil, care poate reprezenta prima etapă de inițiere într-ale alăptatului. Apoi, o altă recomandară este ca micuțul să fie alăptat la cerere, ori de câte ori are nevoie, iar cel mai des acest lucru poate însemna, în medie, o data la fiecare 1,5-3 ore (atunci când sunt puseele de creștere, chiar mai des).

Odată ce bebelușul începe să ia în greutate, se va forma o oarecare rutină, intervalul de hrănire se va mai schimba. De regulă, în primele săptămâni, un nou-născut va avea nevoie cam de  8 până la 12 ori de ședințe de alăptare.

Alăptarea este firească, acest lucru îl spun mulți. Dar ca aceasta să fie ”firească” este nevoie să înveți anumite lucruri, despre pozițiile de alăptare, despre cum se atașează corect bebelușul la sân, despre colostru, despre ”furia laptelui”, despre de ce copilul vrea să fie alăptat des și noaptea, despre care sunt semnele care îți arată că micuțului îi este foame sau la ce semne să fii atentă etc. Iar răbdarea este cheia dezvoltării abilităților de alăptare. În plus, pe cât este posibil, evită stresul.

Știai că la 1 din 4 femei se întâmplă ca laptele ”să vină” chiar la 3-4 zile după naștere? E nevoie de răbdare, de perseverență, de empatie, e nevoie ca mama să fie ajutată la începutul acestui proces. De asemenea, este esențial să știi că producția de lapte va crește odată cu numărul de ședințe de alăptare. Cu cât mai mult alăptezi, cu atât mai mult lapte va produce corpul tău. De asemenea, vrem să știi că producerea laptelui matern nu are nicio legătură cu mărimea sânilor!

Uneori, s-ar putea ca lucrurile să nu meargă așa cum te aștepți, și este nevoie să ceri ajutorul cuiva cu experiență (mama, prietena, consultatul în lactație, moașa etc). Cu cât o problemă este identificată mai repede, cu atât se vor găsi soluții mai rapide.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here