Savantii descopera tot mai multe proprietati incredibile si unice ale laptelui matern. Stiai, de exemplu, ca isi schimba zilnic compozitia, in functie de nevoile sugarului? Iata ce alte adevaruri uimitoare despre alaptat au mai aflat oamenii de stiinta.
Pentru a produce lapte, mamele topesc propria grasime corporala. Practic, dizolvam parti din noi, incepand cu grasimea gluteal-femurala, adica cea din buze, pe care o transformam in lichid cu care ne hranim bebelusii. Alaptarea imbunatateste starea de sanatate generala a copiilor pentru tot restul vietii, de aceea, Organizatia Mondiala a Sanatatii si Academia Americana de Pediatrie recomanda hranirea exclusiv la san a sugarului in primele sase luni de viata.
Ni se mai spune ca alaptarea creste nivelul de inteligenta (IQ) al copiilor si scade incidenta obezitatii in randul celor hraniti la san, fata de cei care au crescut cu lapte formula. Chiar mai uimitor este faptul ca laptele matern contine toate vitaminele si nutrientii de care are nevoie un nou-nascut in primele sase luni de viata si are in componenta substante complexe, care ii ajuta pe copii sa lupte impotriva unui numar impresionant de microbi, virusi si bacterii.
Mai mult, componentele nutritionale si imunologice ale laptelui matern se schimba in fiecare zi, in functie de nevoile individuale specifice ale unui copil. “Oamenii tind sa subestimeze proprietatile laptelui matern”, spune Katie Hinde, biolog si profesor asociat la Centrul pentru Evolutie si Medicina din cadrul Scolii pentru Evolutie Umana & Schimbare Sociala de la Universitatea Arizona din Statele Unite. Din punct de vedere nutritiv, laptele matern este un aliment complet, o combinatie ideala de proteine, grasimi, carbohidrati si nutrienti. Colostrul, lichidul gros, galbui, care apare imediat dupa nastere (sau chiar cu cateva saptamani inainte), este conceput de organism astfel incat sa fie sarac in grasimi, dar bogat in carbohidrati si proteine, facandu-l foarte usor de digerat de catre nou-nascuti. Are chiar si un efect laxativ, care ii ajuta pe bebelusi sa elimine fara probleme meconiul – primul scaun al fatului de dupa nastere.
Laptele matern matur, care apare, de regula, la cateva zile dupa nastere, contine intre 3 si 5% grasime si are in compozitie sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor si vitaminele A, C si E. Acizii grasi omega-3 si omega-6, atat de necesari pentru dezvoltarea optima a sistemului nervos, sunt si ei prezenti.
Principalul carbohidrat din laptele matern este lactoza, care furnizeaza bebelusului suficiente calorii si energie pentru a se dezvolta armonios. Vi se pare ca cel mic creste intr-o noapte cat altii intr-o luna? Daca-l alaptati, s-ar putea sa fie chiar asa!
In laptele matern sunt prezente și alte zaharuri, inclusiv in jur de 150 de oligozaharide – lanturi complexe de zaharuri unice, specifice laptelui matern. Aceste oligozaharide nu pot fi digerate de sugari; ele exista pentru a alimenta microbii care populeaza sistemul digestiv al unui copil. Apropo de microbi – sunt cu miile in laptele matern, care nu este steril. Dar bacteriile care se gasesc in compozitia lui sunt unele bune, care seamana cu cele din iaurtul natural si care mentin sanatatea sistemului digestiv al sugarului.
Copiii hraniti la san sunt mult mai putin predispusi la raceli si viroze. Cand se imbolnavesc, se recupereaza mai repede, deoarece corpul mamei produce anticorpi care lupta cu boala copilului. Cum poate corpul meu sa scrie o reteta pentru bebelusul meu? Potrivit lui Hinde, cand un copil este alaptat la pieptul mamei sale, se creeaza un vid. In acest vid, saliva sugarului este aspirata din nou in mamelon, unde receptorii din glanda mamara citesc semnalele. Saliva contine informatii despre imunitatea celui mic. Daca receptorii glandelor mamare depisteaza prezenta agentilor patogeni, ei constrang corpul mamei sa produca anticorpi, pentru a lupta impotriva microbilor, iar acesti anticorpi calatoresc prin laptele matern inapoi in corpul copilului, unde tintesc infectia.
Recent, cercetatorii au descoperit ca celulele stem care au capacitatea de a multiplica peste 200 de tipuri diferite de celule din organismul uman, sunt prezente si in laptele matern. Singurul alt loc in care pot fi gasite aceste celule sunt in tesutul embrionar. Este o descoperire uriasa pentru medicina regenerativa. Tu cat timp ti-ai alaptat copilul? Stii si alte beneficii importante ale laptelui matern?
Traducere si adaptare de pe thestranger.com