Alaptarea, beneficii mai putin cunoscute

Laptele matern este considerat inca cea mai buna hrana pe care o poate oferi mama bebelusului. Alaptarea, pe langa clasicele beneficii care includ protectia impotriva infectiilor si a bolilor, inclusiv impotriva astmului, precum si reducerea riscului de aparitie a sindromului de deces brusc la sugari, are si beneficii mai putin cunoscute de catre parinti. Va prezentam cateva dintre ele, cu speranta ca pot fi un argument in plus pentru a alege acest tip de hrana pentru cei mici.

Vezi si Cele mai frecvente intrebari legate de alaptare

Un beneficiu subapreciat este acela ca sugarii alaptati sunt mai putin pretentiosi si mai dispusi sa incerce alimente noi atunci candse face diversificarea. Explicatia consta in faptul ca laptele matern al mamei care are o dieta variata expune copiii la mai multe arome. Un alt beneficiu, tot pentru copii, este faptul ca bebelusii alaptati minim sase luni sunt mai putin susceptibili de a deveni obezi.

Exista si pentru mama o serie de avantaje. Se stie ca alaptarea scade riscurile de a face cancer mamar si ovarian. Si din punct de vedere financiar este mai avantajos pentru parinti. Nu este nevoie sa cumpere formule si sa cheltuiasca o gramada de bani. Situl Medicine.net a facut un calcul si sustine ca prin alaptare la san se pot economisi mai mult de 1.000 de dolari pe an.

Citeste si Stimulare lactatie. 7 lucruri pe care nu le stiai despre alaptarea copilului adoptat

Si costurile indirecte sunt mai mici. Mai putine afectiuni in copilarie inseamna costuri medicale mai mici si mai putine salarii pierdute pentru a ingriji un copil bolnav. Costurile de ingrijire a sanatatii in cazul nou-nascutilor pot fi reduse cu doua treimi atunci cand mama participa la un program de maternitate si lactatie, arata un studiu.

In ceea ce le priveste pe mamele americane, acestea nu ajung inca la recomandarea Academiei Americane de Pediatrie ca toti sugarii sa fie alaptati exclusiv timp de sase luni si apoi sa li se administreze si lapte matern si alte alimente timp de cel putin un an. Potrivit unui raport recent al Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA, peste 83 la suta din mamele din SUA incepe sa alapteze, iar aproape 47 la suta din copii sunt alaptati exclusiv pe o perioada de trei luni.

Rata alaptarii exclusive, in crestere in Romania

Din ce in ce mai multe mame din Romania isi alapteaza bebelusii cel putin sase luni, potrivit unui studiu national, realizat de Asociatia SAMAS, alaturi de Institutul National pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu” si Societatea Nationala de Medicina Familiei. Daca in 2011 procentul acestora era de numai 12,6% in 2016 a ajuns la 29.8%.

In topul mamelor care isi alapteaza exclusiv copiii pana la sase luni sunt femeile cu varsta cuprinsa intre 35 si 40 de ani, codase fiind mamele foarte tinere, cu varsta sub 19 ani, doar 9% dintre ele alaptandu-si copilul in primele sase luni de viata. Doua din zece femei aflate la primul copil renunta la alaptare in mai putin de o luna. O serie de obstacole pot sta in calea alaptarii de la lipsa de sprijin familial pana la lipsa de informatii de la profesionistii din domeniul sanatatii.

Vezi si “Echipamentul” pentru alaptare

Autor: Alexandra Manaila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here