Activitati simple pe care sa le faci cu bebelusul tau pana la varsta de un an

Sa te joci cu un puiut de om? Cum? Doar e atat de mic! Iata cateva activitati simple si distractive de care sa va bucurati impreuna tu si bebelusul!

Pentru bebelusul intre 0 si 6 luni

„Toate aceste situatii in care bebelusul este ajutat sa descopere mediul inconjurator nu fac altceva decat sa stimuleze creierul sau. Totodata activitatile simple de facut cu bebelusul ii ajuta pe parinti sa fie mai buni observatori si sa ofere informatii mult mai precise atunci cand merg, in vizita, la medicul pediatru”, explica Robert Myers, psihoterapeut pentru copii si adolescenti si profesor asistent clinic la Universitatea din California, potrivit Parents.

Citeste si Cum sa te joci cu un bebelus?

Urmarirea jucariei

Ai nevoie de o jucarie mica, colorata si usoara. Acum, in timp ce puiul tau sta pe spate, mentine jucarioara in fata sa sau chiar daca nu este atent la jucarie, o poti scutura usor pentru a-i atrage atentia. Vei muta jucaria dintr-o mana intr-alta incurajandu-l pe bebelus sa te urmareasca cu privirea.

Dansul

Ai nevoie de melodiile favorite! In timp ce-ti tii, in siguranta, bebelusul la pieptul tau, miscati-va incetisor, din cand in cand, pe ritmul muzicii. Potrivit specialistilor, este un pas important pentru dezvoltarea emotionala a bebelusului tau.

Reflectiile

Vei avea nevoie de o oglinda. Impreuna cu bebelusul tau, in fata oglinzii, va puteti admira si, de altfel, poti intreba „Cine este acolo?”

Pe spate si-n sezut

In timp ce bebelusul sta pe spate, puneti palmele in zonele subratului bebelusului si aduceti-l, usor, in pozitie de sezut. Cu timpul, musculatura va deveni mai puternica si mult mai lucrata si, astfel, il puteti ajuta tinandu-i manutele pentru a se ridica in fundulet.

Exercitiul zborului

Nu uita, totul trebuie sa fie efectuat in siguranta si foarte gentil pentru bebelus. Pentru a face mai interesant zborul bebelusului din palmele tale, poti inclusiv sa simulezi, vocal, efectele unui zbor sau, de ce nu, poti spune un simplu „Uiiiii”.

Citeste si Bebelusul are nevoie de spatiu de explorare

Pentru bebelusul intre 6 si 12 luni

Citeste-i povesti

Ve avea nevoie, in mod regulat, de carticele cu ilustratii pentru a-i arata bebelusului, in mod fizic, ceea ce-i povestesti. Invita-l pe cel mic sa ia parte la povestea ta incurajandu-l sa fie surprins sau sa radeti impreuna la diferite pasaje din carticica, scrie Parents.

Este timpul de a spune rime!

„Masuta, casuta, punguta s.a.”. Canta-i diferite cuvinte sau propozitii care au rima, deoarece il ajuta pe micut sa-si dezvolte mai bine limbajul. La el cum atingerea este esentiala, si statul de vorba cu bebelusul este la fel de important deoarece bebelusul mai intai intelege limbajul inainte sa inceapa sa si-l exprime.

Scuturatul sticlutei

Ai nevoie de o sticluta care contine orez sau orice altceva. Trebuie sa te asiguri ca este bine strans capacul pentru a nu exista incidente de inghitire a orezului. De acum, cel mic va fi entuziasmat de ceea ce va vedea si de ceea ce va auzi.

Mai stii jocul cu paharele?

Ai nevoie de doua pahare colorate. Sub unul dintre aceste pahare vei aseza o mingiuta, apoi le vei amesteca astfel incat bebelusul sa aleaga unde ar crede ca se ascunde. Daca a nimerit paharul cu mingea, ii poti arata ca ai asezat mingea in celalalt pahar si, astfel, vei vedea daca bebelusul a tinut minte faptul ca ai facut o mutare.

Momente de lumina

Ai nevoie de lumini (in cazul in care ai o mica lanterna) si de diverse forme avand mai multe culori. Atunci cand bebelusul se afla pe burtica, lasa-l sa exploreze luminile colorate (usoare) din jurul sau. Asigura-te ca-l supraveghezi si ca nu se mentin luminile tot timpul.

Citeste si Jocuri si jucarii in functie de varsta

Autor: Andreea Borcila

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here