Acneea neonatala (a nou-nascutului) apare in primele sase saptamani de viata ale bebelusului. Spre deosebire de acneea neonatala, cea infantila apare dupa primele doua luni de viata, mai exact intre lunile trei si sase ale micutului. Ca perioada de timp, acneea infantila este mult mai statornica, ramanand pentru cateva luni sau chiar pentru cativa ani.
In majoritatea cazurilor, acneea neonatala dispare in cateva luni. De asemenea, acneea infantila arata asa cum te gandesti ca apare la adolescenti. Vei vedea cosuri si pustule (acele cosuri cu puroi). Nu toate eruptiile sunt „acnee pentru bebelusi”.
Exista si alte motive pentru care bebelusul tau ar putea avea o eruptie cutanata asemanatoare acneei.
Citeste si Natura hidrateaza pielea bebelusului tau
Eruptiile cutanate, dermatitele, eczemele si alte afectiuni pot provoca umflaturi asemanatoare acneei infantile. Daca observi ceva la pielea bebelusului tau, este important sa il duci la un medic specialist pentru a obtine diagnosticul corect. Nu presupune ca este doar acnee pentru copii.
„Proeminentele specifice acneei neonatale reprezinta dovezi rapid trecatoare ale conexiunii dintre corpul mamei si cel al copilului ei. In etapele finale ale sarcinii, hormonii mamei (progesteronul) trec prin placenta si ajung la copil. Printre alte functii ale acestor hormoni (cum ar fi maturarea plamanilor), acestia stimuleaza glandele sebacee de la nivelul pielii, ducand la formarea, in cele din urma, a acneei neonatale”, explica dr. Marilena Predosanu, medic specialist dermatolog.
Acneea infantila apare datorita hormonilor materni, la fel ca si acneea sugarului, cu mentiunea ca este mai severa. In acest caz, se pot dezvolta pustule galbene la nivelul fetei, de obicei pe obraji si pe nas. Pot aparea si alte tipuri de acnee, inclusiv comedoanele. Acest tip de acnee dispare, in mod spontan, in jurul varstei de 12 luni, desi la unii copii poate persista pana la varsta de trei ani, scrie Sfatul medicului.
Eczema este o boala cronica inflamatorie a pielii care afecteaza intre 10% pana la 20% dintre copii si 1% pana la 3% dintre adulti. Apare, deseori in copilarie, sub forma unei eruptii cu mancarime intensa, scriu specialisti ai clinicii Regina Maria.
La sugari, dermatita atopica apare la nivelul obrajilor si scalpului. La copii, aceasta afectiune este localizata deseori pe trunchi, gambe, brate si antebrate. In majoritatea cazurilor de dermatita atopica, cauza este una de natura genetica, insa exista si situatii cand persoana afectata are un sistem imunitar deficitar, drept urmare pielea sufera de uscaciune severa, scrie Ce se intampla, doctore?.
Alti factori de risc ce pot duce la aparitia dermatitei atopice sunt poluarea, fumul de tigara, praful, parul animalelor si folosirea unor produse cosmetice nepotrivite tipului de piele, mai precizeaza sursa citata.
Desi nicio cauza exacta nu a fost identificata, acneea infantila poate avea radacini in aceiasi factori care cauzeaza acneea la adolescenti, si anume hormonii androgeni care stimuleaza glandele sebacee. Excesul de sebum incarca porii, creandu-se aceste comedoane sau, comun spus, puncte negre, potrivit Very well health.
Citeste si Acneea, o reactie normala a organismului
Bacteria gaseste porii ca fiind niste „adaposturi” bune pentru ele si incep sa se multiplice. In schimb, asta nu inseamna ca bebelusul tau are un dezechilibru hormonal. In cazuri foarte rare se poate intampla ca bebelusii sa aiba niveluri anormale ale hormonilor, exact ca si in cazul adolescentilor. Cel mai bine este sa i te adresezi pediatrului endocrinolog.
Un factor poate fi si cel genetic. Bebelusii care se confrunta cu acneea, probabil, are parinti care la randul lor au avut probleme cu acneea intr-un moment al vietii lor.
Acneea infantila usoara poate trece de la sine dupa o perioada scurta de timp. In schimb, in cazul unei acnee severe, bebelusului i se va prescrie un tratament pentru ca lucrurile sa fie tinute sub control. Este important sa observi daca pielea bebelusului, inca de la inceput, prezinta anumite semne care duc la eventuale probleme si este bine sa i te adresezi unui dermatolog pentru copii.
Acasa, de exemplu, poti avea o rutina zilnica de ingrijire in ceea ce priveste pielea micutului tau. Ii poti curata fata, mai ales dupa ce il hranesti. Foloseste un prosop moale inmuiat in apa si sapun fara parfum. Nu ii exfolia pielea pentru ca, in general, bebelusii au o piele foarte fina si delicata. Nu stoarce cosurile, ci lasa-le asa cum sunt! Nu incerca sa tratezi acneea cu medicamente luate dupa ureche, nerecomandate de specialisti, mai precizeaza Very well health.
Citeste si Apa termala, elixirul minune in ingrijirea bebelusilor
Autor: Andreea Borcila