La inceput a fost dragostea, apoi probabil casatoria, apoi acei doi tineri minunati s-au trezit că imping un carucior. Si au trait asa fericiti pana la adanci batraneti. Asa ar trebui sa fie, nu-i asa? Dar nu e intotdeauna asa.
Oricat de minunat este sa aduci un nou-nascut acasa, specialistii si terapeutii in relatii considera ca nasterea primului copil reprezinta cea mai mare provocare cu care se confrunta cei doi parteneri sau soti. Potrivit celor mai recente studii, conduse de psihologul John Gottman, in proportie de 70% dintre cupluri au parte de o scadere considerabila a satisfactiei legata de viata de cuplu in primul an de viata cu bebelusul.
Lipsa somnului, lipsa sexului, conflictele care apar odata cu noul rol de parinte sunt cateva dintre motivele care ii streseaza pe cei mai multi dintre parinti. Dar specialistii sustin ca toate aceste probleme pot fi rezolvate, iar strategia cheie care ar trebui folosita este simpa: prin comunicare. „Obiectivul principal este de a construi o relatie trainica, asumata, care va trece prin aceasta tranzitie catre noul rol de parinte, fara a se blama unul pe celalalt, ci spunandu-si unul altuia, „vom trece prin asta impreuna”, sustine Alyson Shapiro, psiholog.
Iata principalele 5 probleme pe care le intampina proaspetii parinti in viata de cuplu:
1. Nu mai avem timp pentru noi, timp de cuplu.
Sa mentii prietenia si pasiunea in cuplu este destul de dificil atunci cand si mami si tati sunt concentrati incontinuu pe bebelus. Iar toate acele lucruri mici si firesti pe care le faceai inainte in cuplu si care veneau cumva atat de firesc, acum au nevoie de „ajutor”, de timp. Una dintre experte sustine ca sa mentii casnicia fericita atunci cand apare bebelusul in viata ta inseamna sa gasesti metode care sa va ajute sa deveniti mai apropiati. Este esential sa stiti ce se petrece in viata fiecaruia dintre voi si sa fiti interesati de ceea ce i se intampla partenerului (spre exemplu, sa depui un pic de efort astfel incat sa asculti despre rutina, detaliile pe care ti le povesteste partenerul despre sedinta pe care a avut-o la serviciu, cat si el sa asculte despre cum a fost in parc cu bebelusul). Petreceti in fiecare zi cateva minute la o cafea discutand unul cu celalalt, puneti beblusul in carucior si iesiti toti la o plimbare, iesiti macar o data pe luna la o cina romantica in doi (sora, mam, bunica, o pruetena apropiata poate ramane cu bebelusul pentru cateva ore). Indiferent ce alegeti, continuati sa discutati intre voi.
2. Somn insuficient
Lipsa somnului sau somnul fragmentat este una dintre provocarile cu care se confrunta proaspetii parinti si bineinteles ca atunci cand esti obosit, esti iritabil si nu prea ai cum sa-i oferi celuilalt nici timp, nici energie. Este esential sa va tot reamintiti slogan-ul: „Suntem in asta impreuna!”, de aceea cautati impreuna solutii, faceti cu schimbul, dormiti pe rand, preluati din sarcini, ba unul, ba celalalt. Si din nou, discutati.
3. Fara sex.
„Adevarul despre aparitia unui bebelus in familie inseamna asa: nimeni nu doarme, nimeni nu are parte de sex, nimeni nu e multumit de acest lucru”. Iar bebelusii simt tare bine cand „ceva” nu e in regula cu mami sau tati si cu siguranta un bebelus morocanos sau plangacios nu va ajuta deloc la apetitul sexual al parintilor.
Intimitatea este foarte importanta pentru cuplu. Daca nu prea exista context pentru sex, atunci specialistii ii indeamna pe proaspetii parinti sa isi ofere din plin timp pentru imbratisari, mangaieri, atingeri, zambete, pupici, si din nou, comunicare multa.
4. Idei de parenting…cam diferite.
Din nou, este esential sa discutati despre convingerile, ideile si parerile fiecaruia legate de cresterea si ingrijirea bebelusului, sa negociati, sa acceptati si compromisuri daca este cazul.
5. Atat de multe lucruri de facut!
Aparitia bebelusului va schimba viata si dinamica din cuplu. Va aduce schimbari radicale, va aduce atat de multe sarcini de facut, iar impartirea sarcinilor poate crea tensiuni serioase in cuplu. In cele mai multe cazuri mamicile sunt cele care se trezesc cu o lista lunga de lucruri de facut sau exista aceasta asteptare ca parintele care ramane acasa sa aiba grija de bebelus este cel care „are timp” sa se ocupe de restul lucrurilor: spalat, calcvat, curatenie, gatit etc. Este esential sa discutati in cuplu despre sarcinile care sunt prioritare, dar si despre impartirea sarcinilor. Atentie, sa discutati, nu sa va blamati! Nu lasati lucrurile sa escaladeze in directii nedorite de niciunul.
Traducere si adaptare de pe todaysparent.com
Citeste si: Top 5 cauze de cearta dintre mami si tati