Chiar si cele mai mici greseli in ceea ce priveste alimentatia bebelusilor pot provoca afectiuni digestive si nu numai. De aceea, fiecare mama trebuie sa acorde o atentie deosebita alimentatiei celui mic, sa respecte programul meselor si cantitatile recomandate de pediatru.
Iata 5 greseli frecvente in alimentatia bebelusului:
- Intarcarea precoce, din motive neintemeiate este una dintre erorile frecvente. Alaptarea ar fi bine sa se produca, daca este posibil, inca din prima zi de viata a celui mic si sa se prelungeasca pana la varsta de cel putin 1 an, aproximativ 2 ani sustin specialistii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, primele 6 luni fiind vorba de alaptare exclusiva, pentru ca in jurul acestei varste, de obicei, intervine diversificarea alimentatiei. Introducerea alimentelor noi si administrarea lor cu regularitate determina reducerea progresiva a nevoii de lapte matern a bebelusului, insa medicii sunt de parere ca solidele vor reprezenta oarecum baza alimentatiei copilului mic abia in jurul varstei de 1 an, daca nu chiar dupa.
Laptele matern este singurul aliment perfect adaptat nevoilor nutritive si posibilitatilor digestive ale bebelusului, avand o proportie echilibrata de proteine, lipide si glucide. Este steril si contine o serie de anticorpi, ce-l vor tine pe bebelus departe de infectii si-l vor ajuta sa-si formeze un sistem imunitar puternic. Insa calitatea laptelui pe care il oferi micutului depinde de modul tau de a te hrani. Asadar, hraneste-te sanatos si echilibrat, mami!
2. Hranirea pe timpul noptii. Multe mamici isi trezesc bebelusii pe timpul noptii pentru a le da sa manance (fie ca este vorba de alaptat, fie formula). Daca bebelusul este mai mic de 3-4 luni si mai ales daca este alaptat, da, micutul trebuie trezit daca nu a mancat de 4-5 ore, dar daca este vorba despre un bebelus mai mare, sanatos, care doarme linistit, pe timpul noptii il poti lasa sa doarma 6 ore fara sa-ti faci prea multe griji ca nu a mancat. Indemnul specialistilor in general este sa astepti sa se trezeasca puiul si sa ceara mancare, doar in anumite cazuri sau in functie de varsta micutului ar trebui trezit noatea.
3. Diversificarea dupa ureche. Medicii recomanda introducerea aliementelor solide incepand cu varsta de 6 luni, cand sistemul digestiv al bebelusului este capabil sa asimileze fibrele alimentare. Introducerea noilor alimente este o etapa delicata pentru bebelus si trebuie tratata cu multa atentie si seriozitate de fiecare mamica. Tranzitia de la laptic la alimente mai consistente, noi gusturi, texturi, mirosuri nu se face dintr-o data, crescandu-se treptat portiile si introducandu-se alimentele pe rand, la intervale de aproximativ 3-4 zile, pentru a testa toleranta digestiva a micutului. Cat priveste ordinea in care alimentele noi pot fi introduse, parerile sunt impartite: unii indeamna sa introduci mai intai radacinoasele facute la abur sau sub forma de supe, piureuri, altii spun despre cereale speciale pentru bebelusi, in timp ce unii inca mai practica renumita reteta de mar cu biscuiti (chiar speram ca nu este si cazul bebelusului tau). Cel mai bine este sa discuti cu mediul pediatru si sa te informezi cu privire la care sunt alimentele cele mai sigure si tolerate usor la inceput de drum de diversificare. Este esential sa adaptezi „regulile” de diversificare in functie de necesitatea, toleranta digestiva si preferintele copilului tau pentru gust, consistenta si culoare.
4. Supraalimentatia. Obligarea copilului sa manance tot din farfurie sau amenintarile de tot felul in acest scop sunt practici combatute de medicii pediatri. Si nu este vorba despre obezitate, ci de o relatie nesanatoasa cu procesul de alimentatie pe care i-o stabilesti puiului tau. Multi parinti gresesc atunci cand le pun copiilor in fata portii mari, portii pe care nu au cum sa le manance. Portiile trebuie sa fie mici, lasandu-i astfel posibilitatea de a alege cat mananca. Daca nu se va satura, sigur va mai cere! Si nu uita, nu-l forta niciodata sa manance, caci va ajunge sa deteste aceasta activitate. Mai mult decat atat, supraalimentatia poate provoca tulburari digestive, precum varsaturile sau diareea.
5. Cros cu mancarea in farfurie. Atitudinea unor parinti de a alerga cu mancare prin casa, cu casoleta prin parcuri, dupa copil este gresita. Si nu, nu facem nici ävioane”cu lingurita in gurita copilului! Mancarea trebuie servita intotdeauna la masa (nu in fata televizorului, in mers, pe olita, cu telefonul pus pe dese animate in fata etc), respectandu-se, pe cat se poate, un orar.
Se spune ca un copil mananca de multe ori „din priviri”. Astfel ca nu trebuie sa decat sa sa aranjezi masa cat mai placut vederii, cu un meniu colorat, interesant aranjat in farfurie, care sa emane un miros imbietor…in rest, copilul va manca excat cat va avea nevoie! Legumele si fructele iti pot fi de mre ajutor in decorarea amuzanta a farfuriilor. In plus, astfel il inveti ca sunt importante in meniu, dar si in burtica lui.
La masa este important sa mentii o atmosfera calma, detensionata, pentru ca micutul tau sa se poata concentra asupra a cea ce mananca, asupra gustului, mirosului si aromelor.