O echipa de IT-isti clujeni lucreaza la o platfoma web si la o aplicatie pe mobil, Wello, care are scopul de a-i ajuta pe copiii cu probleme de greutate sa slabeasca si sa duca un stil de viata sanatos, proiectul urmand sa fie finalizat in cursul anului viitor, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit unui comunicat al dezvoltatorilor Wello, valoarea totala a proiectului este de un milion de euro, din care 650.000 de euro au fost atrasi prin fonduri europene.
Vezi si Obezitatea este transmisa genetic
”O echipa de 7 specialisti in tehnologia informatiei din judetul Cluj a demarat proiectul pentru realizarea platformei de sanatate Wello, o platforma web si aplicatie pentru dispozitive mobile bazata pe inteligenta artificiala (A.I.), care sa ajute familiile cu copii cu probleme de greutate sa slabeasca si sa aiba un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie corespunzatoare varstei, activitate fizica constanta si joc. O prima versiune a aplicatiei Wello va fi disponibila in toamna, iar varianta finala va fi lansata anul viitor. Valoarea totala a proiectului este de un milion de euro, din care peste 650.000 de euro au fost atrasi ca finantare nerambursabila, proiectul fiind desemnat castigator in cadrul Programului Operational Competitivitate 2014-2020, cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala”, se arata in documentul citat.
Wello se adreseaza familiilor cu copii cu varste intre 8 si 14 ani si va oferi o sursa completa de informatii despre alimentatia copiilor si crearea unui stil de viata sanatos, care va ajuta parintii sa alcatuiasca pentru copiii lor planuri de nutritie intr-o maniera distractiva, motivanta si inteligenta. De asemenea, platforma web va oferi programe de nutritie personalizate si sfaturi de sanatate de la experti in nutritie, antrenori de fitness si medici generalisti, pe baza informatiilor colectate si analizate de AI despre utilizatori cum ar fi timpul de somn, activitatea fizica, starea vremii.
Citeste si Administrarea de antibiotice bebeluşilor poate favoriza obezitatea
”Aplicatia poate recomanda, in functie de locatia utilizatorului, locuri unde se mananca sanatos sau unde pot fi gasiti furnizori de alimente sanatoase, in functie de planurile de nutritie personalizate. In plus, platforma Wello permite interactiunea cu dispozitive pentru monitorizarea activitatii, precum bratari de fitness si smartwatch-uri, preluand, analizand si integrand informatiile colectate in recomandarile personalizate de nutritie si activitate fizica ale utilizatorilor”, se mai arata in comunicat.
Sveatoslav Vizitiu, cofondator Wello, a subliniat ca proiectul poate fi solutia ”care va schimba modul in care familiile inteleg si se raporteaza la sanatatea lor, ajutand utilizatorii – parinti si copii – sa traiasca o viata mai lunga, mai buna si mai fericita”.
”Platforma Wello, al carei obiectiv primar este sa sprijine copiii supraponderali sa slabeasca sanatos, va fi motorul digital si sursa validata de informatii in nutritie si stil de viata sanatos pentru intreaga familie. Wello include o componenta de gamification ce ii va ajuta si ii va tine mereu motivati pe copii si, folosind inteligenta artificiala, va evalua progresul starii de sanatate in cadrul fiecarei familii”, a precizat Vizitiu.
Dezvoltarea Wello a inceput in august 2017, platforma fiind necesara in conditiile in care unul din trei copii din Europa, cu varste intre 6 si 9 ani, este, in prezent, supraponderal sau obez, iar Romania se afla pe locul al doilea in Europa in ceea ce priveste numarul copiilor cu exces de greutate.
Vezi si Predispozitia la obezitate apare inainte de varsta de cinci ani
Sursa: Mediafax